­ ÇİVRİL IŞIKLI GÖLÜ | Kültür Portalı

Çivril Işıklı Gölü - Denizli

Çivril Işıklı Gölü Uluslararası Ramsar Sözleşmesi ile A Sınıfı Sulak Alan statüsüne alınmıştır.  Yaklaşık 800 m rakımda, alanı ise 3500 ha civarındadır. Göl, Büyük Menderes Nehri, Karanlık Dere ve Kuti Çayı ile beslenmektedir. Doğudan gelen su kaynaklarıyla beslenen gölün doğu, batı ve güney kıyılarında setler yapılmıştır. Bu nedenle gölde su seviyesi yükselmiş ve sazlıklar azalmıştır.

Göl, su kuşları için de önemli bir yaşam ortamı oluşturmaktadır. Bölgede kuluçkaya yatan türlerden; Küçük Baladan, Alaca Balıkçıl, Küçük Ak Balıkçıl, Büyük Ak Balıkçıl, Erguvan Balıkçıl, Çeltikçi, Boz Kaz, Angıt, Pasbaş Dalağan, Deniz Kartalı, Saz Delicesi, Kızıl Şahin, Uzunbacak, Gülen Sumru, Bıyıklı Sumru, Akkanatlı Sumru, Kır İncirkuşu önemli örneklerdir. Kışın gölde gözlenen su kuşlarından; Küçük Karabatak (maks. 390), Büyük Ak Balıçıl (maks. 140), Sakarca Kazı (maks.3100 ), Boz Kaz (maks. 920), Çamurcun (maks. 5025), Kılördek (maks. 7800), Kepçel (maks.750), Batak Çulluğu (maks. 1080) örnek verilebilir. Ayrıca Deniz Kartalı, Sakallı Akbaba, Gökçe Delice, Büyük Orman Kartalı (maks.16), Şah Kartal, Bıyıklı Doğan, Ulu Doğan bölgede kışlayan yırtıcılardır. Ayrıca Akdağ’dan su içmeye gelen yaban domuzu ve geyik de görülmektedir.

Kaynak: Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Denizli Gezilecek Yerler

Göl
Doğa Turizmi
Denizli-Ankara Karayolu 30 kilometre takip edilerek ile Kaklık Mahallesi'nden kuzey yöndeki Denizli-Uşak Yoluna girilerek 60 kilometre devam edilerek Çivril İlçesi'ne gelinir. Çivril'den kuzeydoğu yöndeki Isparta-Uşak Karayolu'ndan yaklaşık 10 kilometre gidilerek Işıklı (Kasabası) Mahallesi'ne gelinir. Işıklı Gölü, Işıklı (Kasabası) Mahallesi'nin 7 kilometre güneyinde yer alır. Denizli otagardan Çivril'e ve Çivril'den de Işıklı Mahallesi'ne minibüs ulaşımı vardır.
Işıklı (Kasabası) Mahalesi Çivril İlçesi DENİZLİ

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 82171    Eklenme Tarihi : 30 Ocak 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 18 Şubat 2021 Perşembe