­ SAKARYA KÖPRÜSÜ | Kültür Portalı

Sakarya Köprüsü - Sakarya

1937'de 93 bin liraya yapıldı. Dönemin Bayındırlık Bakanı Ali Çetinkaya tarafından “Bizzat Atatürk’ün emriyle” yaptırıldığı ifade edilen “Sakarya Köprüsü”, 1936-37 tarihinde inşa edilmiştir 1934 Temmuzunda karayolu ile Bolu üzerinden Adapazarı’na gelirken, şimdi Kumköy yakınlarında bulunan ahşap Tavuklar Köprüsü'nden geçen Atatürk’ün, köprünün yetersizliğini görüp, “sağlam ve güvenli beton bir köprünün inşası” emrini vermiş olması olasıdır. 108.60 metre uzunluğunda, 4.80 metre genişliğindeki köprü 93.000 lira harcanarak tamamlanmıştır.

Betonarme Bowstrink tipinde inşa edilen, her biri 35 metre açıklığında üç ayağa sahip köprünün (2), 1970’lere kadar bölgede sıkça rastlanan su taşmalarına-baskınlarına karşı da fevkalade dayanıklı olduğu görülecektir. Köprüye; 1530 tarihli haritada varlığı görülen bitişiğindeki köyün adından dolayı “Trabzanlar Köprüsü” veya Adapazarı yönündeki semtin adından dolayı “Güneşler Köprüsü” denilmişse de, asıl yaygın olan isim “Sakarya Köprüsü”dür. Nitekim 2009 yılı itibarıyla günümüzde de “Eski Sakarya Köprüsü” adıyla anılmaktadır.

Sakarya Gezilecek Yerler

Köprü
Kültür Turizmi
Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir. Adapazarı-Karasu yolu üzeri Rüstemler Mahallesi girişindedir. Şehir merkezine uzaklığı 6 kilometredir.
Adapazarı-Karasu Yolu Üzeri

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 23400    Eklenme Tarihi : 27 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 12 Ocak 2021 Salı