­ DÜZCE'NİN GÖLLERİ | Kültür Portalı

Düzce'nin Gölleri - Düzce

Düzce su kaynakları yönünden oldukça zengin bir bölgedir. Su kaynaklarını Düzce Ovası'nı çevreleyen dağlardan doğar, Efteni Gölü’nde toplanır ve Büyük Melen Nehri ile taşınarak Karadeniz’e dökülür. Dört büyük akarsuyu, sayısız küçük akarsuları, bu akarsuların beslediği birbirinden güzel şelaleleri, gölleri ve doğa koruma alanı olan Efteni Sulak Alanı Düzce'nin doğal zenginliklerindendir. Öne çıkan göller; Efteni Gölü, Topuk Yaylası Göleti, Hasanlar Baraj Gölü, Torkul Yaylası Göleti, Çamlıpınar Göleti ve Kurugöl Tabiat Parkı'dır.

Efteni GölüElmacık Dağ silsilesinin eteğinde Düzce Ovası’nın akarsu ağının birleştiği ve Büyük Melen kanalıyla Karadeniz’e döküldüğü ekolojik bir ağın düğüm noktasındadır. Çevresi sahip olduğu zengin bitki örtüsü ve su kaynakları ile göçmen kuşların göç yolu üzerinde bulunan önemli ve ender merkezlerden biridir. Düzce’nin Gölyaka sınırları içinde bulunan Efteni Gölü ilçe merkezine 5 kilometre, Düzce'ye 25 kilometre mesafededir.

Topuk Yaylası ve Göleti; Düzce Kaynaşlı İlçesi Bıçkıyanı Köyü mevkiinde bulunan Topuk Yaylası ve Göleti Düzce’ye 35 kilometre mesafededir. Rakımı 1.300 metre olan yayladan; Abant Gölü, Odayeri Yaylası, Sinekli Yaylası ve Samandere Şelalesi’ne ulaşmak da mümkündür. Yaylada bulunan Yayla Göleti ortamla bütünlük arz ederek buraya olan ilgiyi arttırmaktadır. Dağdan çıkan kaynak sularıyla beslenen gölette; Aynalı Sazan, Kadıncık ve Hollanda Sarısı gibi balık türleri yaşamakta olup, gölette olta balıkçılığı yapılmaktadır.

Torkul Yaylası ve Göleti; Gölet çevresinde bulunan, kayın, köknar, gürgen, kestane, akçaağaç, karaçam gibi ağaçların panoramik görüntüsü eşliğinde, piknik, olta balıkçılığı, foto-safari, çadır kampı yapabilir, Torkul ve Odayeri Yaylaları arasındaki 6 kilometrelik mesafede trekking turları gerçekleştirebilirsiniz.

Hasanlar Baraj GölüBaraj gölü olta balıkçılığına, çevresindeki ormanlar ise doğa yürüyüşüne uygun alanlar sunmaktadır. Baraj Gölü; kano, yelken, kürek sporları, su bisikleti ve olta balıkçılığı gibi aktiviteler için uygun olup, ilçede bulunan doğal güzelliklere kısa mesafededir.

Kurugöl Tabiat ParkıDüzce’nin Kaynaşlı ilçesi sınırlarında yer alan Kurugöl mesire yeri olarak 2004 yılında, tabiat parkı olarak da 2011 yılında tescil edilmiştir. Kayın, meşe ve gürgen ağaçlarıyla kaplı Kurugöl, foto-safari, sportif olta balıkçılığı, kampçılık aktiviteleri için oldukça uygundur.

Kaynak: Düzce İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü arşivi

Düzce Gezilecek Yerler

Göl
Doğa Turizmi
Efteni Gölü; Düzce’nin Gölyaka sınırları içinde, ilçe merkezine 5 kilometre, Düzce'ye 25 kilometre mesafededir. Topuk Ayaylasu Göleti; Düzce'nin Kaynaşlı İlçesi Bıçkıyanı Köyü Mevkii'nde, Düzce’ye 35 kilometre mesafededir. Hasanlar Baraj Gölü; Düzce'nin Yığılca İlçesi'nde, Düzce'ye 37 kilometre mesafededir. Torkul Yaylası Göleti; Düzce Merkez Uğur Köyü sınırları içinde İl merkezine 34 kilometre mesafededir. Kurugöl Tabiat Parkı; Düzce'ye 14 kilometre mesafededir. Çamlıpınar Göleti; Düzce’nin Kaynaşlı İlçesi, Dipsizgöl Köyü'nde, Düzce'ye 10 kilometre mesafededir.
Düzce
+90 (380)-524-94-33
+90 (380)-524-91-62
iktm81@kultur.gov.tr

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 19758    Eklenme Tarihi : 06 Mart 2017 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 20 Şubat 2024 Salı