­ DÜZCE ŞELALELERİ | Kültür Portalı

Düzce Şelaleleri - Düzce

Düzce ili su kaynakları yönünden oldukça zengin bir bölgedir. Su kaynaklarımız Düzce Ovası’nı çevreleyen dağlardan doğar, Efteni Gölü’nde toplanır ve Büyük Melen Nehri ile taşınarak Karadeniz’e dökülür. Dört büyük akarsuyu, sayısız küçük akarsuları, bu akarsuların beslediği birbirinden güzel şelaleleri, bir baraj gölü ve aynı zamanda bir doğa koruma alanı olan Efteni Sulak Alanı ilimizin doğal zenginliklerindendir. Düzce'de bulunan zengin su kaynakları alternatif doğa sporları için de potansiyel arz eder.

Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı; Tabiat parkı içinde bulunan Güzeldere Şelalesi, 120 metre yükseklikten dökülen suyun doğal coşkusunu dev kayın ve gürgen ağaçlarıyla bütünleştirerek muazzam bir görüntü arz etmektedir. Üç ayrı patika ve merdivenler sistemiyle gezilebilen Güzeldere Şelalesi'nin en görkemli zamanı ilkbahar ve sonbahar mevsimleri. İlkbaharın ve sonbaharın renk cümbüşüne dönüşen tonları bir tabloya benzetiyor bu nadide tabiat köşesini. Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı, doğal peyzajı, piknik alanları, düzenlenmiş orman içi dinlenme yerleri ve yürüyüş parkurları ile bölgenin önemli değerlerindendir. Düzce’ye 18, Gölyaka’ya 11 kilometre mesafededir.

Samandere Şelalesi Tabiat Anıtı; Çevresi çavlan, çağlayan ve cadı kazanı gibi ilginç jeolojik özellikler ve yer yer anıt ağaçların da var olduğu zengin ve bakir bitki örtüsüne sahiptir. Samandere Şelalesi Türkiye’nin tescil edilen ilk Tabiat Anıtı’dır. Bulunduğu köye adını veren, tabiat olaylarının meydana getirdiği özellikler ile oluşan Samandere Şelalesi, doğal oluşum özellikleri ile  ‘‘Tabiat Anıtı’’ olarak tescil edilmiştir. Samandere Şelalesi’nin de bulunduğu 500 metre dere boyunca, anıt ağaçlar, üç adet şelale ve birde Cadı Kazanı adı verilen derin bölümde tescillidir ve oldukça ilginçtir. Düzce'ye 24 kilometre, Beyköy Beldesi'ne 15 kilometre mesafededir.

Aydınpınar Şelalesi Tabiat Parkı; Aydınpınar Şelaleleri Tabiat Parkı, Düzce’nin önemli yürüyüş parkurlarından birine sahiptir. Sağlıklı her insanın yürüyebileceği orta zorluk ve orta zorluğu aşan parkurları vardır. Gürgen, meşe, kestane gibi karışık yapraklı orman ağaçları arasında trekking, foto-safari, çadır kampı vb. aktiviteler yapılmaktadır. Özellikle mayıs ayında dağ çileği, ağustos ve eylül aylarında böğürtlenlerle renklenen vadi, tamamen Düzce’ye hakim bir konumdadır. Düzce'ye 10 kilometre mesafededir.

Aktaş ŞelalesiAktaş Şelalesi, İstanbul ve Ankara’nın sahille kesiştiği noktada bulunan Düzce’nin Akçakoca ilçesinin Aktaş köyündedir. Düzce'ye 55 kilometre, Akçakoca İlçesine 11 kilometre mesafede bulunan şelale, doğası, çevresindeki zengin bitki örtüsü ile Akçakoca’nın görülmeye değer doğal güzelliklerindendir. Bölgeye deniz turizmi için gelen turistlerin önemli keşif noktalarından biri olan Aktaş Şelalesi, 50 metre yüksekten düşen suyun sesi ve etrafını saran yeşillikler arasında trekking, foto-safari gibi doğa sporları için oldukça uygundur.

Saklıkent Şelalesi; Yığılca sınırları içindeki Yağcılar Köyü'nde bulunan Saklıkent Şelalesi, Yedigöller yolu güzergahında Düzce’ye 45 kilometre, Yığılca İlçesi'ne ise 5 kilometre mesafededir.

Yoğunpelit Mengen Şelaleleri; Düzce İli Yığılca İlçesi, Yoğunpelit Köyü'nde bulunan şelale, Düzce merkeze 56 kilometre, ilçe merkezine 20 kilometre mesafededir. Bölge doğal güzellikleri yanında eko-köy potansiyelinede sahiptir.

Harmankaya Şelalesi; Düzce’nin Cumayeri İlçesi, Harmankaya Köyü'nde bulunan Harmankaya Şelalesi Düzce’ye 31 kilometre, İlçe merkezine 11 kilometre mesafededir. Harmankaya Şelalesi, Cumayeri - Dokuzdeğirmen Köyü rafting alanına 5 kilometre mesafededir. Harmankaya Şelalesi kendi görkemli görüntüsünün yanında 700 m’etreik orta zorlukdaki yürüyüş parkuru ile de bölgenin saklı cennetidir. Bölge, doğa yürüyüşü ve foto safari için oldukça uygundur.

Kaynak: Düzce İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi

Düzce Gezilecek Yerler

Düzce
Düzce
+90 (380)-524-94-33
+90 (380)-524-91-62
iktm81@kultur.gov.tr

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 34022    Eklenme Tarihi : 09 Ekim 2018 Salı    Güncellenme Tarihi : 19 Mart 2021 Cuma