­ SAMANDERE ŞELALESİ TABİAT ANITI | Kültür Portalı

Samandere Şelalesi Tabiat Anıtı - Düzce

Samandere Şelalesi Tabiat Anıtı, Düzce'nin güneydoğusunda, Beyköy Beldesi, Samandere Köyü sınırları içinde yer almaktadır. Beyköy beldesine 15 km, Düzce’ye 24 km, TEM Otoyoluna 20 km, D-100 Karayoluna ise 26 km mesafededir. Şelalenin kapladığı alan 10 ha olup, bu alandaki akarsular Uğursuyu ile birleşerek Efteni Gölü’ne ulaşmakta, buradan da Büyük Melen suyu ile birleşerek Akçakoca sınırları içerisinden Karadeniz’e dökülmektedir.

Çevre, çavlan, çağlayan ve cadı kazanı gibi ilginç jeolojik özellikler ve yer yer anıt ağaçların da var olduğu zengin ve bakir bitki örtüsüne sahiptir. Samandere Şelalesi Tabiat Anıtı, Ülkemizin tescil edilen ilk tabiat anıtlarındandır. Şelalesi’nin de içinde bulunduğu 500 m dere boyunca, anıt ağaçlar, üç adet şelale ve bir de “Cadı Kazanı” adı verilen derin bölümde tescillidir ve oldukça ilginçtir.

Ağaçların arasından şiddetle akan sular, beyaz köpükler halinde dökülerek cadı kazanı içinde bulunan derin kayalıkların arasında adeta kaynamaktadır. Şelalenin arkasındaki kayanın içinde, doğal olarak oluşan mağara ile bir ara kaybolan sular biraz ilerden tekrar ortaya çıkarak akışını sürdürmektedir.

Samandere Şelalesi Tabiat Anıtı, koruma altına alınmış doğal bir varlığımızdır. Zengin bitki örtüsünün su sesi ile bütünleştiği bölge, mesire ve piknik alanları, doğa yürüyüş parkurları, kamp alanları, orman içi dinlenme yerleriyle muhteşem bir doğa güzelliğine sahiptir.

Kaynak: Düzce İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 8005    Eklenme Tarihi : 02 Ocak 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 26 Aralık 2019 Perşembe