­ DERTLİ MUSTAFA EFENDİ ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

Dertli Mustafa Efendi Çeşmesi - Edirne

Eski yıllarda Saraçhane Köprüsü'nün güney ucunda (Tunca Kışlası veya Sirkmeydanı denilen alanda) Saraçhane Karakolu bulunmaktaydı ve bu çeşme karakol yanındaydı. Dertli Mustafa, çeşmeyi yaptıran değil tamir ettiren kişidir. Yapılış tarihi bilinmemekle birlikte tamiri 1906 yılındadır. Dertli Mustafa'nın Edirne'de çeşme türü hayır işlerine çok önem verdiği de kaynaklarda anlatılır.

Dertli Mustafa Efendi 1851-1930 yılları arasında yaşamış olup asıl adı Süleyman Cemil'dir. Zengin toprak sahibi olarak ün yapmış; şimdiki Zorlutuna Konağı'nın ilk sahiplerindedendir. Oğlu Mehmet Nuri 1913 yılında Bulgarlar tarafından kaçırılarak öldürülmüş ve bu olay sonrasında, olaydan duyduğu üzüntü ile ilgili olarak Dertli Mustafa lakabını almıştır.

Edirne Gezilecek Yerler

Çeşme
Şehir içi ulaşım imkanları ile ulaşılabilmektedir.
İkinci Beyazıd Caddesi Merkez / EDİRNE

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 5082    Eklenme Tarihi : 23 Ocak 2019 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 04 Nisan 2022 Pazartesi