­ MİS SABUNU | Kültür Portalı

Mis Sabunu - Edirne

İlk olarak Edirne’de ortaya çıktığı bilinen kokulu meyve sabunu üreticiliğinin geçmişi, 1600’lü yıllara kadar uzanır. 17. yüzyılda Osmanlı’da misk, amber ve gül esansı karıştırılarak hamur kıvamına getirilen sabunun birebir meyve boyutlarında şekillendirilmesi ve gerçek meyve renklerine uygun şekilde boyanmasıyla imal edilen meyve sabunları, zamanla Osmanlı sarayına, sultanlara, yerli ve yabancı devlet erkanına sunulan değerli hediyeler arasına girmiştir.

Misk sabununun kalitesinde; yağın kalitesi, kullanılan suyun temizliği, katılan maddelerin oranı, pişirme teknikleri, sabuncu ustasının mahareti ve becerisinin doğrudan ilişkisi vardır.

Hediyelik Eşya
Görüntülenme Sayısı : 8736    Eklenme Tarihi : 02 Ocak 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 05 Haziran 2018 Salı