­ KAÇAMAK | Kültür Portalı

Kaçamak - Edirne

Kaçamak Nedir? Ne Zaman Yenir?

Aslen Balkanlar’a ait bir yemek olan Kaçamak, zamanla Edirne mutfağında yerini almıştır. Mamaliga olarak da bilinen Kaçamak, mısır ununun özel bir şekilde pişirilerek üzerine çeşitli malzemeler ilave edilmesi ile hazırlanan ve sıcak olarak servis edilmesi gereken bir yemektir. Kafkas ve Balkan göçmenleri tarafından Edirne’ye yayılan Kaçamak, Edirneliler tarafından kahvaltıda da tercih edilmektedir.

Kaçamak Malzemeleri Nelerdir

• 1,5 litre su
  • 600 g mısır unu
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • yarım yemek kaşığı tuz
  • yarım çay bardağı sıvı yağ ya da tereyağı
  • 200 g kıyma
  • lor peyniri, pekmez ya da bal

Kaçamak Nasıl Yapılır

Su tencereye konur, biraz tuz ilave edilir. Mısır unu azar azar tencereye serpiştirilir (topaklanmaması için sürekli karıştırmak gerekir). Kısık ateşte yarım saat karıştırılır. Üzerine sıvı yağ eklenir. Ayrı bir kapta kıyma kavrulur. Pişen mısır unu tepsiye ince bir şekilde yayılır. Tercihe göre üzerine kavrulmuş kıyma, lor veya bal konularak  sıcak yenir.

Kaçamak yapımında kullanılan düz tahta karıştırma kaşıkları, eskiden bu amaçla üretilir ve piyasada "kaçamak kaşığı" diye aranırdı.

Kaynak: Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Edirne Geleneksel Mutfak

Görüntülenme Sayısı : 16138    Eklenme Tarihi : 02 Mart 2017 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 25 Kasım 2022 Cuma