­ DAĞLIK FRİGYA KÜMBET VADİSİ | Kültür Portalı

Dağlık Frigya Kümbet Vadisi - Eskişehir

Kümbet Vadisi; Frig Uygarlığı'nın inanç merkezi Yazılıkaya Platformu'na ulaşan antik yol üzerindedir. Eskişehir’in 75 kilometre, Seyitgazi’nin 36 kilometre güneyinde yer alan Kümbet Köyü, Eskişehir-Afyonkarahisar kara yolundan 2 kilometre içeridedir. Yamacında Kümbet Köyü'nün kurulduğu höyükte Frig ve Roma dönemlerinde kullanılan Solon’un Mezarı (Arslanlı Mabet) ile Himmet Baba Türbesi bulunmaktadır. Kümbet’ten Yazılıkaya Vadisi’ne yolculuğunuz sizi peribacaları, ormanlar, tarlalar gibi güzellikler eşliğinde doğadan tarihe, geçmiş zamanlara sürükleyecektir. Solon’un Mezarı( Arslanlı Mabet) Yarım Ağa konağının doğusunda köy evlerinden birine bitişik bir kaya kütlesine oyulmuştur.

İlk yapılışı Frig Dönemi'ne geri gider. Özellikle cephesinde yapılan anıtsal düzenleme ve kabartmalarıyla Roma Dönemi'nde ikinci kez kullanılmıştır. Yüksek kabartma olarak işlenmiş olan akroterli üçgen alınlıkta ortada bir kalkan ile her iki yanında birer kartal kabartması vardır. Alınlığın altındaki tabula ansata içerisinde ortadaki kraterin her iki yanında karşılıklı yerleştirilmiş iki aslan kabartması bulunur. Mezar, ismini ana odanın kapı lentosundaki yazıtta geçen Solon isminden alır. Aslan kabartmaları nedeniyle Aslanlı Mabet olarak da bilinir. Himmet Baba Türbesi Kümbet köyü kayalığındadır. Plan, teknik ve malzeme özellikleriyle 13'üncü yüzyıla tarihlenir. Dıştan sekizgen gövdeli, içeriden daire planlıdır. Gövdesi kesme taşlarla örülmüş olup, üzeri tuğladan piramidal külah çatı ile kapatılmıştır. Giriş kapısında Bizans Dönemi'ne ait mermer mimari parçalar kullanılmıştır. Etrafındaki hazirenin mezar şahideleri üzerindeki kitabelerden Osmanlı Dönemi'ne kadar kullanıldığı anlaşılır.

Kaynak: Eskişehir Valiliği.(2014). Eskişehir Rehberi (5.Baskı)

Eskişehir Gezilecek Yerler

Ören Yeri
Kümbet Köyü, Eskişehir-Afyonkarahisar karayolundan 2 kilometre içeridedir.
Kümbet Köyü Seyitgazi / ESKİŞEHİR

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 10083    Eklenme Tarihi : 08 Ocak 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 29 Eylül 2021 Çarşamba