­ DAĞLIK FRİGYA YAPILDAK VADİSİ | Kültür Portalı

Dağlık Frigya Yapıldak Vadisi - Eskişehir

Frig Uygarlığı'nın inanç merkezi Yazılıkaya Platformu'na ulaşan antik üzerindeki Yapıldak Vadisi'ne Eskişehir'den 83 kilometre, Çifteler'den 47 kilometre, Seyitgazi'den 38 kilometre, Kırka'dan 23 kilometrelik asfalt yol ile ulaşılır. Vadide; Frig Kaya mezarları, Dübecik Kale, Ayterek Kale bulunur.

Dübecik Kale: Yapıldak köyünün güneyinde, ormanlık tepelerle çevrili bir kaya platosu üzerindedir. Kayalığın kuzey, batı ve güney yüzlerinde Frig ve Roma dönemlerine ait kaya mezarları vardır. Kayalığın üst kısmı düzleştirilerek bir gözetleme kalesi olarak düzenlenmiştir.

Ayterek Kale: Çukurca köyünün hemen güneydoğusunda yükselen kayalık platonun güneydoğu kesiminde yer alır. Bir Frig kalesidir. Doğu yönde yer alan anıtsal girişine bu yöndeki kaya basamaklarıyla ulaşılır. Kale içinde ana kayaya oyulmuş mekânlar ve silo çukurları bulunur. Eteklerinde Roma ve Bizans dönemlerine ait kaya mezarları vardır.

Kaynak: - Eskişehir Valiliği.(2014). Eskişehir Rehberi(5.Baskı) - Eskişehir Vailiği(2014). Dağlık Frigya (Broşür)

Eskişehir Gezilecek Yerler

Ören Yeri
.
Yapıldak Köyü Seyitgazi / ESKİŞEHİR

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 7328    Eklenme Tarihi : 08 Ocak 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 15 Aralık 2021 Çarşamba