­ SİVRİHİSAR ULU CAMİ | Kültür Portalı

Sivrihisar Ulu Cami - Eskişehir

Sivrihisar Ulu Cami, Anadolu’daki ahşap direkli ve ahşap tavanlı camilerin en önemli örneklerinden biridir.

Servet Uygun

Çeşitli kaynaklarda caminin ilk inşasının 1231-1232 yıllarında Emir Celaleddin Ali tarafından gerçekleştirildiği, 1274 yılında Mevlana Celaleddin Rumi’nin müritlerinden Emineddin Mikail tarafından günümüzdeki haline getirildiği ifade edilmektedir.

Servet Uygun

Dört giriş kapısı bulunan ve çatısını 67 adet ahşap direğin taşıdığı camide, direkler üzerinde Bizans dönemine ait başlıklar da kullanılmıştır.

Sivrihisar Belediyesi

Direkler ardıç ve sarıçam ağacından yapılmıştır. Caminin ortasında, yukarıdan ışık sağlaması için “aydınlık feneri” olarak tabir edilen bir boşluk bulunmaktadır.

Caminin ahşap sütunları ve ince işçilikli ahşap minberi dikkat çekicidir.

Servet Uygun

Anadolu Selçuklu dönemi mimarisinin en nadide süsleme örneğini bünyesinde barındıran minber, kündekari tekniği ile ceviz ağacından yapılmıştır. Kapı kemerini Ayetel Kürsi yazılı bir kuşak çevrelemektedir.

Servet Uygun

Taht kısmındaki kare şebeke dolgusunda sekizgenlerin birbirini kesmesinden meydana gelen örgü motifi karakteristiktir. Minberin, 1924 yılında yıkılan Kılıç Mescidi’nden getirildiği düşünülmektedir.

Caminin mihrabı ise alçı süslemelidir. Mihrabı çevreleyen en dıştaki birinci şeritte sülüs karakterde yazı, ikinci şeritte üzüm salkımları ve dallarından oluşan bitkisel motifler, üçüncü şeritte ise geçmeli beşgenlerden oluşan beş ve on kollu yıldız motifleri yer alır.

Sivrihisar Ulu Cami, Anadolu’nun Orta Çağ Dönemi Ahşap Hipostil Camileri olarak 2023 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kaydedilen beş camiden biridir. Listedeki diğer camiler Afyonkarahisar’daki Ulu Cami, Ankara’daki Ahi Şerafettin (Arslanhane) Camisi, Konya’daki Eşrefoğlu Camisi ve Kastamonu’daki Mahmut Bey Camisi'dir.

Kaynak: Vakıflar Genel Müdürlüğü, “Gelenekten Geleceğe Ahşap Camiler”

İnanç Turizmi
Ulu Camii Sivrihisar/ ESKİŞEHİR

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 38432    Eklenme Tarihi : 24 Aralık 2012 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 03 Nisan 2024 Çarşamba