­ ÖMERİYE CAMİ | Kültür Portalı

Ömeriye Cami - Gaziantep

Gaziantep’in Düğmeci Mahallesi'nde bulunan Ömeriye Cami, Antep’in en eski camisidir. 1210 yılında tamir geçirdiği kayıtlarda yazmaktadır. Caminin kimin tarafından yapıldığı tam olarak bilinmemekle birlikte; Halife Hazreti Ömer zamanında yapıldığı ya da Hz.Ömer’in kızından olma torunu Emevi Halifesi Ömer Bin Abdülaziz tarafından yaptırıldığı söylenmektedir. Hazreti Ömer'in yaptırıp Ömer Bin Abdülaziz'in onarttığı şeklinde söylentiler de vardır.

Caminin bir diğer adı da İki Ömer anlamında Ömereyn'dir. Caminin taç kapısı ve mihrabı ak-kara taşlarla örülmüştür. Minare şerefesinin korkuluklarında oyma taş işçiliğinin güzel örnekleri görülmektedir. Hatta minarenin bedeninde Antep savunması sırasında meydana gelen mermi ve şarapnel parçalarının izlerini görmek mümkündür.

Kaynak: Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Gaziantep Gezilecek Yerler

Gaziantep'te merkezi bir konumda olan camiye toplu ulaşım araçlarıyla ulaşmak mümkündür.
Düğmeci, Suburcu Cd. No:16/A, 27240 Şahinbey/Gaziantep

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 26255    Eklenme Tarihi : 13 Mart 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 03 Şubat 2021 Çarşamba