­ GAZİANTEP BAKIR EL İŞLEMECİLİĞİ | Kültür Portalı

GAZİANTEP BAKIR EL İŞLEMECİLİĞİ - Gaziantep

GAZİANTEP TE BAKIRCILIK Gaziantep’te bakır işleme el sanatının hangi tarihten beri devam edip geldiği ise bilinmemekle birlikte bakır ve bakır işlemeciliğinin tarihi insanlık tarihi kadar eskiye dayanmaktadır. Gaziantep bakır işlemesinin özelliği, yekpare olarak imal edilmesi, yani lehim ya da benzeri bir yolla birleştirme yapılmamasıdır. Günümüzde en çok kullanılan maden işleme olan bakır kalaylanarak Ev, mutfak ve süs eşyası olarak ilimizde yaygın bir şekilde sürdürülmektedir. Bakır mamullerinin işlenmesinde çakma ve çizme diye bilinen basit işleme yönteminin dışında, sadece ilimizde yapılan bir çekiç ve bir çelik kalemle yapılan işlemedir. Bu işleme yönteminde bir tek parçanın işlenmesi bazen haftalarca hatta aylarca sürmektedir. Turistik Amaçlı Süs Eşyaları: İbrik(El yüz yıkamak ve abdest almak için içine su konulan kap), Cezve(Kahve pişirmede kullanılan kap). Vazo(İçerisine çiçek koymaya yarayan büyük ve küçük ebatları olan kap). Semaver ve Çaydanlık(Çay pişirmede kullanılan kap), Sini(Tepsi-Üzerinde yemek, yemek için, içine kazan, tas ve benzeri şeylerin konulduğu kaptır)

Görüntülenme Sayısı : 20920    Eklenme Tarihi : 24 Şubat 2013 Pazar    Güncellenme Tarihi : 07 Mayıs 2018 Pazartesi