­ (ARDANUÇ) CEVİZ OYUNU | Kültür Portalı

(Ardanuç) Ceviz Oyunu - Artvin

Oyun

Yörede yüzük oyunu da denen bu oyun, kış gecelerinde evlerde oynanan çocuk oyunlarındandır. Aynı ebattaki iki ceviz bıçak ucu ile ortadan ikiye bölünür, içleri boşaltılır. Üç adeti açık kısımları aşağı gelecek şekilde bir tepsiye dizilir. ve yanlarına bir mısır tanesi konur. Oyuncular yan yana oturur. İçlerinde biri tepsiyi alır ve bir kabuğun içine mısır tanesi gizlice yerleştirilir. Açık tarafları tepsi üstüne oturmuş, ceviz kabuklarını tepsi üzerinden kaldırmadan yer değiştirilir. Sıra ile çocukların önüne tepsi tutulur ve mısır tanesinin hangi ceviz kabuğunun altında olduğunu göstermesi istenir. Yanlızca birini işaret edebilir. İşaret ettiği kabuk kaldırılır. Eğer mısır tanesi ordaysa sorun yok, mısır tanesi orda değilse tepsiyi tutan, diğer kabuk altındaki mısır tanesini gösterir. Bilemediği için bir ceza verilir. Bu cezalar; eşşek gibi anırma, at gibi kişnem, inek veya öküz gibi böğürme veya koyun, kuzu gibi melem şeklinde olur. Aynı şekilde diğer çocuklarda şanslarını denerler. Bilen kazanır, bilemeyen bir hayvan taklidi yaparak hep birlikte eğlenilir.

Görüntülenme Sayısı : 4136    Eklenme Tarihi : 28 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 07 Aralık 2020 Pazartesi