­ AYAĞIM KALA | Kültür Portalı

Ayağım Kala - Artvin

Oyun

Açık alanda oynanan kız ve erkek çocuk oyunudur. Genelde kız çocukları oynar. En az dörder kişilik iki takım halinde, 50 metrekarelik düz bir alanda oynanır.Oyun alanının baş orta taraflarına karşılık birer taş. kütük konur veya küçük çukur çukur kazınır. Bunlara kale veya nişan taşı denir. İki kalenin ortasına sınır çizgisi çizilir. Takımların hakimiyeti, bu çizgi ile kendi kaleleri arasındaki alanda olur ve bu alanda bulunurlar. Bir güç ve kovalamaca oyunudur. Oyunu başlatan oyuncu kalesine ayağını basarak ''Ayağım kala'' der ve ilerleyerek karşıdan rakip gelmesini bekler.

Karşıdan gelen oyuncu kesme (yanma oyundan çıkarma) yetkisine sahiptir. Onun kendisine dokunmaması için önünden kaçar, bu sırada arkadaşı aynı şekilde kaleden çıkar, bu sefer kesmeye arkadaşı yetkili olduğu için rakibini keser veya onun arkadaşı tarafından kendisi kesilebilir. Önce çıkan ve kesilmeden kalesine dönen oyuncu tekrar yetkilenerek karşı atağa geçer. Kaleden çıkan her oyuncu kaleye ayağı ile dokunarak ''Ayağım kala'' demek zorundadır ve kendisinden önce çıkan rakip oyuncular kesme yetkisine sahiptirler.

Oyunculardan birisi kesilince oyun durur, oyuncular kendi kalelerine geçerken kesilen yani esir alınan oyuncu da esir düştüğü takımın alanının bir tarafında hareketsizce durur. Esir yanlızca ellerini yukarı kaldırabilir veya takım arkadaşı kendisini esirlikten kurtarması için elinin ona doğru uzatabilir. Esir almada duran oyun, herkezin yerinin almasıyla aynı tarzda tekrar başlatılır. Karşılıklı kovalamaca esnasında; eline dokunan takım arkadaşı onu esaretten kurtarmış olur, kurtarılan takımına döner. Bu esnada oyun tekrar durur, herkez yerlerine geçer ve aynı şekilde oyun tekrar başlatılır. Bu arada takımlar kalelerine de dikkat ederler. Zira oyun sırasında karşı tarafın elamanlarından birisi, sahipsiz karşı taraf kalesine ayağını basarak "Ayağım kala'" derse o kaleyi zapt etmiş, oyuncularının tümünü esir almış ve takımı oyunu kazanmış olur. Bunun için oyuncular rakiplerini kovalarken kalelerinin sahipsiz bırakmamaya da dikkat ederler. Karşılıklı olarak esir alma, esirlikten kurtarma koşuşmaları devam ederken tek bir kişiye düşen takım yenilenmiş olur.

Bazı köylerde ise kale zapt edilince oyun sona ermez, zapt eden kişi dokunulmazlık kazanır, kimse onu kesemez istediği kişiye veya kişileri esir ederek kendi tarafına götürür. Bu arada kelelerine dokunanlar yeni yetki kazanarak arkadaşlarını kurtarmaya çalışırlar. Bu bakımdan kaleyi zapt eden oyuncu, elinin çabuk tutması ve kendi tarafına bir an önce dönmesi gerekir.

Görüntülenme Sayısı : 693    Eklenme Tarihi : 27 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 01 Mart 2022 Salı