­ FINDIK YUVARLAMA | Kültür Portalı

Fındık Yuvarlama - Artvin

Oyun

Sonbaharda köy çayırlarında bulunan fındık ağaçlarından toplanan fındıklar ile kız-erkek çocukların oynadığı bir oyundur. Ayrıca kış aylarında evlerde ceviz ve fındıklarla da oynanır. Oyun en az iki kişi ile oynanır. Yeteri kadar fındığı olan çocuklar, aşağı doğru meyilli ve yüzü pürüzsüz bir sabit kaya üstünde veya aşağı doğru meyilli bir tümsek üzerinde oynamak üzere toplanırlar. Fındıkları meyilli taşın veya tümseğin neresinden aşağı doğru birer birer yuvarlayacakları yer işaretlenir. Fındığın yuvarlanacağı yol ile duracağı alan temizlenir ve uygun hale getirilir. İşaretlenen yukarıdaki noktadan her oyuncu birer adet fındığını aşağı doğru yuvarlanması için bırakır. Fındık toplanma alanında durduktan sonra ikinci oyuncu aynı noktadan kendi bir adet fındığını yuvarlatır. Eğer duran fındığa değerse diğer fındığı da yerden alır ve bu sefer önce kendisi aynı şekilde yuvarlatır. Fındık durduktan sonra ikinci veya üçüncü oyuncu aynı noktadan fındıklarını sırası ile yuvarlatırlar. Duran fındıklardan birine değen fındığın sahibi, alandaki tüm fındıkları alır. Sırası gelen yine tek fındık yuvarlatır ve oyun bu şekilde devam eder. Eğer bir kişinin fındığı tükenir, ancak yerdeki fındıklar vurulmamışsa ya yenilgiyi kabul eder veya arkadaşından borç fındık alır. Bu borç anlaşmaya göre birkaç misli de olabilir. Oyun bu şekilde devam eder.

Oyundan fındıkları bitmiş ve borçlanmışçıkan kişi ise ağaçlardan toplayarak fındık borcunu öder. Fındık veya ceviz yuvarlama oyunu kışın evlerde de oynanır. Evde meyilli taş veya tümseğin yerini bu sefer divan yastıkları alır. Divan yastıkları duvara uygun şekilde dayanarak meyilli hale getirilir ve işaret edilen yerden fındık veya ceviz teker teker yuvarlatılarak oyun aynı kurallarla devam eder.

Görüntülenme Sayısı : 1481    Eklenme Tarihi : 28 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 16 Aralık 2021 Perşembe