­ GÜLLE ATMA | Kültür Portalı

Gülle Atma - Artvin

Oyun

Gençlerin güçleri ile yarıştıkları bir ağır taşı uzağa atma oyunudur. Yarışmaya girecek gençler atacakları taşı seçerler. Sabit bir yer belirlerler ve orada iki ayağı birleştirerek veya bir ayağını öne vererek tek elle taşı uzağa atarlar. En uzağa atan kişi galip ilan edilir. Ancak kurallara uygun olması gerekir. Eğer iki ayak bitişik vaziyette atışta anlaşılmışsa; iki ayakucu kale çizgisine değecek şekilde atıcı ayakta durur. Ağır taş bir elin ayası üzerine alınarak dirsek kırılır ve taş omuz hizasında tutulur. Diğer el ise hazır ol vaziyette kalır. Bu duruşla oyuncu hazır ol vaziyetteki ayağını ve elini oynatmadan taşı atacak elini ileri doğru hareket ettirir ve o taraftaki ayağını sadece parmakları üzerinde yaylanarak üçüncü harekette taşı en uzağa fırlatır. Taşın düştüğü yer işaretlenir.

Aynı kurallar ile diğer yarışmacıların atışları tamamlanınca en uzağa taşı atan, oyunun galibi olur. Eğer bir adım önde olarak atış yapılacaksa; o zaman arka ayak kale çizgisine değecek şekilde, diğer ayak da bir adım önde olur. Öndeki ayak ve kol sabit kalmak üzere arkadaki ayağın parmakları üzerinde üç defa sallanarak taş en uzağa atılır. Diğer yarışmacılar da aynı kuralları uygular ve en uzağa atan kişi galip ilan edilir.

Görüntülenme Sayısı : 1328    Eklenme Tarihi : 28 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 23 Aralık 2021 Perşembe