­ KARAMAN FOLKLORU | Kültür Portalı

Karaman Folkloru - Karaman

Halk Oyunları

Karaman folklor ekibi kurulurken önce müze arşivinden Karaman giysileri araştırılmış, Karaman folklorik giysileri, çıkrık, tufan, tarım aletleri, seyirlik oyun araçlarına kadar zengin folklorik koleksiyonlar olduğu görülmüştür. Karaman’da çeşitli birimlerin kurmuş olduğu folklor ekiplerinin giysileri müzeden örnek alınmış, bu kıyafetlerde ayakkabısından takılarına kadar eskiye bağlı kalınmıştır.

Karaman köy düğünlerinde, kına gecelerinde söylenen türküleri, davul, zurna, tef eşliğinde oynanan, kaşıklı oyunlar, incelenerek Karaman folklorunun özellikleri ortaya çıkarılmıştır. Bu oyunlar aşağıdaki türküler eşliğinde oynanmaktadır.

• İmaret'in Taşları: Geniş bir bahçe ortasında Türk sanatının şaheseri olan İmaret külliyesinin tabii ve sanat dekorlarından ilham ozanın söylediği Karaman’a has türküden esinlenerek düzenlenmiştir. Türkünün Sözleri: İmaret’in taşları Yeşildir ağaçları Ben sıdk ile bakmadım Çatık imiş kaşları. İmaret’in taşları Aman, oynar omuz başları Pek hoşuma gidiyor, Yarın çatık kaşları.
  • Şerif Hanım: Şerif hanım aman su doldurur dereden hey, Dereden vay vay. Her yanları gözükmüyor bereden aman aman. Küstün ise barışalım Tenhalarda buluşalım Sevdiğimle görüşelim.
  • Gezdim Karaman’ı Gördüm Konya’yı: Gezdim Karaman’ı gördüm Konya’yı Senin için satın aldım dünyayı Kabakta kabak un kabak Aman yiyelim parmak parmak Aman sen şeker ol ben kaymak Haydi, yiyelim parmak parmak. Elifte Kızın bahçesine inmeli Kalem alıp kaşlarını yazmalı
  • Karamanlı: Karamanlı Karaman’a aman gider iken Haydi ayağıma battı diken Ayrılıktır belimizi büken. Aman Karaman’lı yandım Karaman’lı Akşama gelecek üç beş delikanlı Ben sana yandım güzel delikanlı. Karamanın altyanı dere Aman dereden giderler eve O güzelln her yanı bere... (Nakarat)
Görüntülenme Sayısı : 4963    Eklenme Tarihi : 27 Aralık 2012 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 02 Kasım 2020 Pazartesi