­ MAMUÇ OYUNU | Kültür Portalı

Mamuç Oyunu - Artvin

Oyun

Sahada taşlar ile kız-erkek karışık oynanan bir çocuk oyunudur. Oyun alanının baş orta kısmında yere bir çizgi çizilir. Atış çizgisi denen bu çizginin ortasından alana doğru 10-15 adım ileriye üstü düz ve geniş yatsı bir taş yerleştirilir. Bu taşın üstüne daha küçük ama uzaktan görülebilen köşeli bir taş konur. Bu taşa “mamuç” denir. Oyuncunun eline uygun başka bir taş da “atış taşı” olur. Oyuncuların gereçleri tamamlandıktan sonra, sıra ebe seçimine gelir. Bir araya toplanırlar, içlerinden birisi kendisini de katar ve her kelimede bir oyuncu işaret ederek; “ekeke bukeke, yıldırım şekeke, ayrıl yırtıl, çık da kurtul” şeklinde tekerleme söyler. “Kurtul” kelimesi kime isabet ederse o kişi “Ebe” olur ve üst üste konulan taşların hizasına gider, diğer oyuncular da atış çizgesi arkasına geçerler. Atış çizgisine geçen oyuncular, mamucu devirmek için teker teker elleri ile atış taşını mamuca fırlatırlar. Ebe atış taşını durduğu yerden alır ve atış çizgisine geri gönderir. Sırası gelen oyuncu, atış çizgisinden mamucu devirmek için atış taşını atar. Mamucu devirirse; ebe acele olarak mamucu yerine diker ve atış taşına koşar. Bu sırada mamucu deviren oyuncu da atış taşına koşar. Hangisi önce ayağını atış taşına basarsa “Mamuç” diye bağırır. Buna da “Mamuçlama” denir. Mamuçlayan ebe ise ebelikten kurtulur, yerine mamucu deviren oyuncu geçer. Aksi halde ebeliği devam eder. Oyun bu şekilde; ebeyi koşturma ve yorma gayesi ile devam eder.