­ ŞVİDİ KUA / YEDİ TAŞ OYUNU | Kültür Portalı

Şvidi Kua / Yedi Taş Oyunu - Artvin

Oyun

İki kişiyle kapalı ve açık alanlarda kız-erkek karışık oynanır. Yedi ufak fındık büyüklüğünde taşlarla oynanır. İki kişi elinin içine üç tane taş alır. Yukarı fırlatıp aşağı inişte elinin üstünde tutar. Düşürürse oyunu kaybeder. Düşürmezse bu defa taşları avucunun içinde yakalaması gerekir. Yakalayamazsa oyundan çıkar. Yakalarsa iki sayı alır. Üç taşı kenara koyup, dört taşı eline alır. Dört taşı da aynı hareketleri yaparak fırlatır. Elinde yakaladığı zaman iki sayı kazanır.

Üçüncü seferde yedi taş avuç içinden havaya atılır. İki avucun içiyle taşlar tutulur, tutamazsa oyundan çıkar. Tutarsa yedi taşı hafifçe havaya atıp elinin üzerine taş düşürürse o kadar sayı alır. Amaç yedi sayıya ulaşmaktır ve ulaşan kazanır. Ulaşamazsa ilk önce yedi taşı havaya attığı oyuncudan başlayarak tekrar devam edilir. Yenilirse yanar ve diğer arkadaş devam eder.

Görüntülenme Sayısı : 1506    Eklenme Tarihi : 27 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 28 Mart 2022 Pazartesi