­ VİZ OYUNU | Kültür Portalı

Viz Oyunu - Artvin

Oyun

Yeşil sahada kız-erkek karışık oynanır. Tek veya grup halinde de oynanabilir. 10 cm uzunluğunda yuvarlak bir ağaç parçası kesilir. Bunun adına "viz" denir. Vizin başına çivi çakılır. Çivinin baş kısmı kerpetenle koparılır. Oyuna başlayan bir oyuncu eline vizi alır. Başının hizasına getirir. İlk komutta. "baş" diyerek viz yere atılır. Yere batmaz ise diğer oyuncu oynar. O da yanarsa önceki oyuncu kaldığı yerden oyuna devam eder. İkinci komutta "diş" diyerek dişinin hizasına getirip viz yere atılır. Üçüncü komutta, tek bir elle "tek el" diyerek viz yere atılır. Dördüncü komutta, sağ elini sol elinin üstüne koyup atılır. Beşinci komutta, viz yumrukla tutulup yumruğu sallayarak 3 kere "viz, viz, viz" deyip atılır. Altıncı komutta, çivinin ucundan tutup yere sallanır. Amaç vizi çimene 6 kere batırmaktır. Yedinci komutta, elini yumruk yapıp vizi yumruğunun üzerine yatay yatırıp, "mumlet-1, mumlet-2 ve mumlet-3" diyerek, viz yere atılır. Sekizinci hamle çivinin başından tutup, üç kere yere batırmaktır. Hiç yanmadan dikerse kama yapmış olur. Rakibinin önünde vizi yere sokar. Yenen taraf tekrar başlar.

Görüntülenme Sayısı : 623    Eklenme Tarihi : 28 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 20 Ocak 2022 Perşembe