­ YILBAŞI İLE İLGİLİ İNANIŞLAR | Kültür Portalı

Yılbaşı İle İlgili İnanışlar - Artvin

İnanışlar
  • Yılbaşı akşamı katmer yapılır. İçine para, mısır, fasulye, buğday gibi şeyler koyulur. Bunlar, yerken kime çıkarsa onun, yeni yılda çok şanslı, kısmetli olacağına inanılır. Katmerin içine, değişik adlar verilen (kısmet, devlet, akıllı, deli) düğmeler de koyulur. Çıkan kişilere, düğmelerle ilgili olarak "yılın devletlisi, delisi, akıllısı" denir, eğlenilir.
  • Yeni yılın bolluk bereket getirmesi için, erkenden kalkılır, su eve getirilir. Ambara su serpilir. Çeşmenin yalağına ve havuza; arpa, buğday dökülür. Tekneler un ve ekmekle güğümler suyla doldurulur. Sobanın, ateşin üzerinde, sürekli yiyecek bir şeyler bulundurulur.
  • Yılbaşında evden dışarı bir şey verilmez; yıl boyunca her şey dışarı gider, evin bereketi kaçacağı düşünülür. Özellikle ateş verilirse evin büyüğünün öleceğine, ocağın söneceğine inanılır.
  • Yılbaşı günü eve iplik getirilmez, eve yılan gireceğine inanılır. Onun için yılbaşından önce ortalıkta bulunan iplikler saklanır.
  • Sabun kullanılmaz, yılına kadar acı görülürmüş.
  • Dikiş dikilmez, yeni yılda insanların etleri sancır, iğnelenir..
  • Çıkrık çevrilmez; yün eğrilmez. Aksi halde koyunlar sersem olurmuş, büken kişinin başı döner.
  • Yün, kıl taranmaz; yıl boyunca her şeyden kıl çıkar.
  • Eve köpek alınırsa koyunların "it gibi" çok türeyeceğine inanılır.
  • Yeni yılın ilk günü sabah erkenden ahıra gidilir, kapının hemen önünde duran koyun, koç eve getirilir ve sevilir, tuz ve ekmek verilir. Yeni yıl tatlı olsun diye hayvanın ağzına pekmez dökülür.

Görüntülenme Sayısı : 1012    Eklenme Tarihi : 28 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 11 Mart 2022 Cuma