­ ARTVİN KÜLTÜR EVİ | Kültür Portalı

Artvin Kültür Evi - Artvin

Yapım Tarihi Hicri:1215
Yapan Bilinmiyor.
Kitabe İkinci Katta bulunmaktadır.
Vakfiye İkinci Katta bulunmaktadır.
Genel Tanım Bina zemin katıyla beraber üç kattan oluşmaktadır. Günümüze kadar ulaşabilmiş Osmanlı dönemine ait tek konut olması bakımından önemlidir.
Yapılan Onarımlar Yapı 2004 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Yapının üst katındaki odalardan birinde yer alan kitabeye göre yapı, Hicri : 1215 tarihinde yapılmıştır.Yapı Orta Mahalle, Sakıp Sabancı Sokak’ta yer almaktadır. Üç kattan meydana gelmektedir. En alttaki kat, yapıldığı dönemlerde hayvanların barınabileceği ahır olarak kullanılmaktaydı. Restore edildikten sonra ise boş bırakılmıştır. İkinci kat ahşap bir kapıyla girilmektedir. Girişte bir hol bulunmaktadır. Giriş kapısının hemen karşısında, ahşaptan malzemeden yapılmış üst kata çıkmayı sağlayan merdivenler bulunmaktadır. Sağda ki ilk oda mutfak olarak düzenlenmiştir. Kapının karşısında bir ocak bulunur. İçerde ahşap malzemeden yapılmış dolaplar, çeşitli erzakları saklamak için yapılmıştır. Mutfağın karşısında ambar bölümü vardır. Ambar içeriden her tarafı ahşapla kuşatılmıştır. Ambarda bulunan küçük bir pencere yardımıyla, ışığın içeriyi aydınlatması sağlanmıştır. Bu katın ilerisinde bulunan karşılıklı iki oda, oturma odası şeklinde inşa edilmiştir. İki odanın tavan ve yer döşemeleri ahşaptandır. Sağdaki odada bir ocak ve ocağın her iki yanında ahşap gömme dolaplar vardır. Bu katta ayrıca tuvaletler de bulunur. Günümüzde restore edilen binada tuvaletler de onarılmıştır. Tuvaletler de erkek ve kadın olmak üzere iki tanedir. Bu katta bulunan merdivenlerle üst kata çıkılır. Burada merdivenden çıkışta bir eyvana ulaşılır. Bu bölümün iki tarafı açık bir şekilde dizayn edilmiştir. Ahşap geometrik desenli şebekelerle çevrelenmiştir. Bu bölümde oturmak için yapılmış sedirler vardır. Bu eyvanın karşısında bir oda bulunur. Bu odanın karşısında taştan yapılmış ocak, dikkat çekmektedir. Yapı, taş ve ahşap malzemenin kullanılmasıyla yapılmıştır. Eğimli çatıyla örtülmüştür. Yapıda yer yer ahşap desteklere de yer verilmiştir.
Orjinal Kullanım Konak
Bugünkü Kullanımı Konak
Önerilen Kullanım Konak
Tescil Kararı Trabzon K.T.V.K.B.K 17.08.1992/1550
Yayın Dizini AYTEKİN, Osman Ortaçağ’dan Osmanlı Dönemi Sonuna Kadar Artvin’deki Mimari Eserler, ANKARA, 1999

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1965    Eklenme Tarihi : 15 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 18 Şubat 2013 Pazartesi