­ GEVHERNİK KALESİ (I. DERECE ARKEOLOJİK SİT ALANI) | Kültür Portalı

Gevhernik Kalesi (I. Derece Arkeolojik Sit Alanı) - Artvin

Kitabe Yapının kitabesi bulunmamaktadır.
Vakfiye Yapının kitabesi bulunmamaktadır.
Genel Tanım Ardanuç İlçesi, Adakale Mahallesi’nde yüksek bir tepe üzerine yapılmıştır.
Yapılan Onarımlar 1562 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından onarılmıştır
Ayrıntılı Tanımı Bu kale Ardanuç Adakale Köyü´nün hemen yakınında bulunmaktadır.Hemen bu kalenin diğer bir isminin “Gevhernik” olmasının nedenini aşağıda açıklayalım. Bu kalenin çevresinde gümüş madenleri olduğundan,bu kale maden ve cevher anlamına gelen “Gevheri Nik” kalesi ismiyle de anılmaktadır. 5.yüzyılda yapıldığı tahmin edilen bu kale Gürcü krallarına ve Çıldır atabeylerine başkentlik yapmıştır.1551 yılında kaleyi Osmanlılar ele geçirmiş ve 1562 yılında da Kanuni Sultan Süleyman tarafından onarılmıştır.Hatta bu onarımı anlatan bir kitabesi bile bulunmaktadır.Gevhernik Kalesi,dışkale-içkale yapılaşmasının çevredeki tek örneğidir.Kale günümüze kadar çok hırpalanmıştır,dış kale harap durumda olsa da iç kale özelliğini hala korumaktadır.Şu anda harap durumda olan kale, yetkililerin desteğini beklemektedir. Oldukça harap bir şekilde günümüze ulaşmıştır.
Tescil Kararı Trabzon K.T.V.K.B.K 20/03/1987-3058