­ MUSTAFA KARSLIOĞLU EVİ | Kültür Portalı

Mustafa Karslıoğlu Evi - Artvin

Kitabe Yapının kitabesi bulunmamaktadır.
Vakfiye Yapının kitabesi bulunmamaktadır.
Genel Tanım Zemin katıyla birlikte üç kattan meydana gelir.
Yapılan Onarımlar Kısmi onarımlar dışında herhangi bir onarım geçirmemiştir.
Ayrıntılı Tanımı Zemin katta ki bir odada bulunan kitabeye göre, yapı, Hicri 1278, miladi 1861 tarihinde inşa edildiği anlaşılmaktadır. Bu ev, 1950’li yıllarda restorasyon geçirmiştir. Bu tarihlerde yapıya bazı bölümler eklenmiştir. Günümüzde sağlam durumdadır ve konut olarak kullanılmaktadır.Şehir merkezinde bulunan yapı, Dik Sokak, No: 2a-2b numarada, meyilli bir arsa üzerinde, bahçe içerisinde bulunmaktadır. Ev, bodrum katla beraber üç kattan oluşmaktadır. Yapı, dıştan 9.85x 9.10 m. boyutlarında, yaklaşık kare planlı bir tabana sahiptir. Yapıda, orijinalde, iki tane kapı bulunmaktaymış.1950 yıllarındaki tadilatta bir kapı daha açılmıştır.Evin arazi koşullarından dolayı, batı ve güney cephelerinin bir kısmı, kuzey cephesinin ise tamamının toprak altında olduğundan, bu bölümler dışarıya kapalı tutulmuştur. Yapıda, cephe düzenlemesi bütün katlarda hemen hemen aynıdır. Doğu cephede, yedi tane pencere görülürken, güney cephesinde, orta bölümde balkon, bunun her iki yanında ikişer pencere açıklığı görülmektedir. Batı köşesinde sonraki yıllarda eklemelerden kalma bir bölüm vardır. Burası mutfak olarak kullanılmaktadır. Yapı süsleme açısından, oldukça sadedir. Fakat, ocak bölümünde bulunan süslemelerden, yapıdaki süslemelerin zamanla kaybolmuş olabileceği ihtimali vardır. Ocağın çevresinde, örgülü geçme motifler, Barok etkili süslemeler ve hayat ağacı motifi günümüze kadar sağlam olarak gelmiştir. Bu süslemeler, günümüzde sarı ve yeşil renklere boyanmıştır. Yapı günümüzde dışardan beyaz renkli kireçle sıvanmıştır. Günümüze kadar pek çok değişikliğe uğramışsa da bölgenin mimari tarzını yansıtması bakımından, önemlidir. Günümüze kadar sağlam gelebilmiş şanslı yapılardandır.
Tescil Kararı Trabzon K.T.V.K.B.K 06.02.1982/A-3301
Yayın Dizini AYTEKİN, Osman Ortaçağ’dan Osmanlı Dönemi Sonuna Kadar Artvin’deki Mimari Eserler, ANKARA, 1999