­ ORTA MAHALLE CAMİİ ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

Orta Mahalle Camii Çeşmesi - Artvin

Yaptıran Çelebi Efendi
Yapan Bilinmiyor.
Kitabe Günümüzde yerinden alınarak kaybolmuştur
Vakfiye Günümüzde yerinden alınarak kaybolmuştur
Genel Tanım : Çeşme, oldukça meyilli bir bahçenin altına, arka kısmı toprağa dayandırılmış olarak inşa edilmiş olup, dıştan 3.27 X 2.50 m. ölçülerine sahiptir.
Yapılan Onarımlar Günümüze kadar herhangi bir onarım geçirmemiştir.
Ayrıntılı Tanımı Yapı kitabesine göre Hicri:1197, Miladi:1783 tarihinde Âsma Sultan’ın kahyası Çelebi Efendi tarafından yaptırılmıştır. Günümüze işlevini yitirmiş harabe bir şekilde ulaşmıştır. Çeşmenin günümüzde yerinden alınarak kaybolan Celi Talik yazı çeşidiyle kabartma tekniğinde yazılmış ve beyitler şeklinde düzenlenmiş, altı sıradan oluşan Osmanlıca bir kitabesi bulunmaktadır. Çeşme, Orta Mahalle Camii’nin güneybatı yönünde, yaklaşık 30.00 m. uzunluğundadır. Hemen yanında eskiden beri kullanılan patika bir yol geçmektedir. Çeşme, oldukça meyilli bir bahçenin altına, arka kısmı toprağa dayandırılmış olarak inşa edilmiş olup, dıştan 3.27 X 2.50 m. ölçülerine sahiptir. Önünde samanlık ve üst yanındaki konutla çevrelenen çeşme, meskun mahalde bulunmaktadır. Kemerinin kilit taşı yanından yükselen incir ağacı, tüm yüzeyine hakim olmuştur. Dikdörtgen çerçeveden oluşan ön yüzü 2.30 m. eninde ve 0.52 m. derinliğinde sivri kemerle vurgulanmıştır. Kemerin alt tabanında 0.42 m. eninde ve 0.70 m. yüksekliğinde yalağı bulunmaktadır. Herhangi bir süsleme bulunmayan çeşmede, moloz yığma duvar üzerine düzgün kesme taş kaplama ile inşa edilmiştir. Alt seviyedeki kaplama taşları, üste göre daha büyük ebatlıdır ve iyi bir işçilik göstermektedir. Orijinalde kemerin kuşattığı ön yüzeyinde bulunan kitabe taşıyla birlikte bunun etrafındaki bir kısım kaplamalar yerlerinden sökülmüştür. Ayrıca kemerin her iki yanındaki yüzeyin bir bölümü ile üst kısmının tüm taş kaplamaları yerlerinden alınmıştır.Suyun akıtıldığı musluk bozulmuştur.Tipik bir Osmanlı çeşmesidir.
Tescil Kararı Trabzon K.T.V.K.B.K 06.02.1982/A-3301