­ ORUÇLU KÖYÜ GÜMRÜK BİNASI | Kültür Portalı

Oruçlu Köyü Gümrük Binası - Artvin

Adı Oruçlu Köyü Gümrük Binası
Adres Merkez Oruçlu Köyü
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Sahibi
Vakfiye
Genel Tanım Yapı, zemin katıyla birlikte üç kattan meydana gelir. Günümüzde ise Deriner Barajı suları altında kalmıştır.
Yapılan Onarımlar Günümüze kadar herhangi bir onarım yapılmamıştır.
Ayrıntılı Tanımı Artvin, Merkeze bağlı Oruçlu Köyü’nde bulunmaktadır. Yapı, 1900’lü yılların başında Rus işgali sırasında inşa edilmiş olup, Gümrük Binası olarak kullanılmak üzere Ruslara kiraya verilmiş ve ardından Şükrü Ağa tarafından kullanılmıştır. Şükrü Ağa Konağı diye de adlandırılmaktadır. Bina üç kattan meydana gelmektedir. Birinci kata girişte bir hol ve üç odaya yer verilmiştir. Bu odalar günümüzde depo olarak kullanılmaktadır. Bu depo eskiden şarap imalathanesi, zeytinyağı imalathanesi olarak kullanılmış. Hemen giriş bölümünde sol tarafta dikdörtgen planlı küçük bir odaya yer verilmiştir. Binada ahşap malzeme ağırlıklı olarak kullanılmaktadır. Üst katlara çıkan merdivenler ahşaptan yapılmıştır. Birinci ve ikinci katta, ön cephede eyvan uygulaması bulunmaktadır. İç bölümlerde yüksek tavanlar ve tavan süslemeleri dikkat çekicidir. İkinci katta bir odanın duvarları bitkisel motiflerle süslenmiştir. Binanın en dikkat çekici özelliği merkezi ısıtma sistemine sahip olmasıdır. Bina günümüzde konut olarak kullanılmaktadır.
Orjinal Kullanım Konak
Önerilen Kullanım Konak