­ PORTA MANASTIRI | Kültür Portalı

Porta Manastırı - Artvin

Yapım Tarihi 9. yy.
Yapan Bilinmiyor.
Kitabe Yapının kitabesi bulunmamaktadır.
Vakfiye Yapının kitabesi bulunmamaktadır.
Genel Tanım Pırnallı Köyü’nün güneybatısında,iki vadinin arasındaki,kuzeyden güneye doğru alçalan bir sırt üzerine yapılmıştır.Manastır;kilise,şapel,çeşme ve çan kulesinden oluşmaktadır.
Yapılan Onarımlar Manastır günümüze kadar çeşitli dönemlerde onarımlar geçirmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Porta (Pırnallı) Manastırı, Artvin il merkezine bağlı Pırnallı Köyü’nün Bağlık mezrasında bulunmaktadır ve 9.yüzyılda Bagrat Krallarından 1.Aşot’un torunu Prens Khaoi Kral Gurgen’in hükümdar olduğu dönemde yapılmıştır.Pırnallı Köyü’nün güneybatısında,iki vadinin arasındaki,kuzeyden güneye doğru alçalan bir sırt üzerine yapılmıştır.Manastır;kilise,şapel,çeşme ve çan kulesinden oluşmaktadır.Etrafında mezraya ait evleri görmek mümkündür.16.yüzyılın sonunda terk edilmiştir.Manastır ve manastırı çevreleyen evler,Ortaçağ yerleşme düzenini yansıtan güzel bir örnektir.
Tescil Kararı Trabzon K.T.V.K.B.K 27.09.2007/1312