­ SALİH BEY ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

Kültür Envanteri Anıt

Salih Bey Çeşmesi - Artvin

Kimlik
Adı Salih Bey Çeşmesi
Envanter No 11
Harita No 11
Mah. Köy - Mevkii
Adres Merkez, Çayağzı Mahallesi, Çaybaşı Sokak
Pafta
Ada 163
Parsel 20
Koruma Durumu
Koruma Derecesi - Anıtsal
Koruma Derecesi - Çevresel
Koruma Derecesi - Aykırı
Bugünkü Sahibi
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Vakıflar Genel Müdürlüğü
Diğer Özellikler
Yaptıran Salih Bey
Yapım Tarihi 1810
Yapan Bilinmiyor.
Kültür Dönemi Osmanlı
Kitabe Çeşmenin üzerinde bir adet kitabe bulunmaktadır.
Vakfiye Çeşmenin üzerinde bir adet kitabe bulunmaktadır.
Genel Tanım Düz bir zemin üzerine inşa edilen yapı dıştan 3.30x2.30 m. ölçülerinde, dikdörtgen bir kütleden oluşmaktadır.
Kullanım Durumu
Koruma Durumu
Taşıyıcı Yapı
Üst Yapı
Dış Yapı
Süsleme Elemanları
Rutubet
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Orijinal musluk bozulmuştur, bunun yerine sonradan su tesisatı eklenmiştir, ancak bu da çalışmamaktadır.
Ayrıntılı Tanımı Artvin Merkez Çayağzı Mahallesi Salihbey Camii yanında bulunmaktadır. H.1255 (M.1810) yılında Sait Bey tarafından yaptırılmıştır. Günümüzde işlemeyen çeşme, Çelebi Efendi Çeşmesi'ne benzemektedir. Bu iki çeşmenin yanısıra Ardanuç ilçesi Aydın Köyü'nde ve Hoşa ilçesi Merkez Kuledibi Mahallesi'nde de birer adet geç Osmanlı dönemine ait çeşmeler bulunmaktadır. Çeşme, Salih Bey Camii’nin kuzeybatı köşesinde, yakın tarihte inşa edilmiş olan üç katlı Kur’an Kursunun bitişiğinde yer almakta olup, günümüzde üstten ve yandan kapatılarak orijinal durumu bozulmuştur. Düz bir zemin üzerine inşa edilen yapı dıştan 3.30x2.30 m. ölçülerinde, dikdörtgen bir kütleden oluşmaktadır. Üstü beton tabla ile koruma altına alınan çeşme, doğuya bakmaktadır. Güney yanı Kur’an Kursunun alt kat cephesiyle çevrilirken, kuzey kısmının tabanı, buranın bitişiğinde bulunan üç basamakla kapatılmıştır. Ön yüzeyinde 2.45 m. eninde ve 0.20 m. derinliğinde sivri kemerle vurgulanan çeşmenin tabanındaki yalak kısmı sonradan betonla kapatılmıştır. Herhangi bir süsleme bulunmayan çeşme, moloz yığma duvar üzerine, düzgün kesmetaş kaplama şeklinde inşa edilmiştir. Ayrıca kemerin yan yüzeylerinde moloz taş kullanılmıştır. Orijinal musluk bozulmuştur, bunun yerine sonradan su tesisatı eklenmiştir, ancak bu da çalışmamaktadır. Kitabe hariç, yüzeyi badanalanmıştır. Tipik bir Osmanlı çeşmesidir.
Su VAR
Elektrik YOK
Isıtma YOK
Orjinal Kullanım
Bugünkü Kullanımı
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı Trabzon K.T.V.K.B.K 06.02.1982/3301
Yayın Dizini
Ekler
Revizyon

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1374    Eklenme Tarihi : 13 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 18 Şubat 2013 Pazartesi