­ İSKENDER PAŞA CAMİİ | Kültür Portalı

İskender Paşa Camii - Artvin

Yapım Tarihi VII. yy.
Yapan Bilinmiyor.
Kitabe Caminin giriş kapısı üzerinde bulunmaktadır.
Vakfiye Caminin giriş kapısı üzerinde bulunmaktadır.
Genel Tanım İskender Paşa Camisi, belki de Artvin’de yapılan ilk camidir.Bu nedenle çok önemli bir camidir.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 1551 yılında Ardanuç Kalesi’ni fetheden Erzurum Beylerbeyi Çerkez İskender Paşa tarafından onarılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı İskender Paşa Camisi, belki de Artvin’de yapılan ilk camidir.Bu nedenle çok önemli bir camidir.Cami 3.Halife Hz.Osman döneminde,7.yüzyılda Müslüman Araplar tarafından yapılmıştır.1551 yılında Ardanuç Kalesi’ni fetheden Erzurum Beylerbeyi Çerkez İskender Paşa tarafından onarılmıştır;çünkü cami Akkoyunlulardan sonra kullanılmaz hale gelmişti.Bu onarımdan sonra cami 1553 yılında ibadete açılmıştır.Çerkez İskender Paşa,caminin sürekliliğini koruyabilmesi için,mahallinde yaptırdığı gelir getiren bazı ticari eserleri camiye bağışlamıştır.18.yüzyılda camiye sürekli yardımda bulunan Hasan Efendi tarafından onarılmıştır.Caminin batısında,Osmanlı zamanında inşa edilen 3 tane türbe bulunmaktadır.Bu türbede gömülü kişilerin Ahıska Çıldır Beylik ailesinden kişilerin olduğu tahmin edilmektedir. Caminin dışa yansımayan 4 ahşap direk üzerine oturtulmuş kubbesi ise oldukça ilginçtir. Halen Cami olarak işlevini sürdürmektedir.
Tescil Kararı Trabzon K.T.V.K.B.K 21/06/1989-341
Yayın Dizini AYTEKİN, Osman Ortaçağ’dan Osmanlı Dönemi Sonuna Kadar Artvin’deki Mimari Eserler, ANKARA, 1999