­ SUBBECİ KİLİSESİ | Kültür Portalı

Subbeci Kilisesi - Artvin

Yapım Tarihi 10. yy.
Yapan Bilinmiyor.
Kitabe Yapının kitabesi bulunmamaktadır.
Vakfiye Yapının kitabesi bulunmamaktadır.
Genel Tanım Kilisenin doğu cephesi büyük ölçüde yıkılmıştır. Küçük boyutlu yapılmış kilise yonu taşı kullanılarak inşa edilmiştir.
Yapılan Onarımlar Yıllar içerisinde çeşitli onarımlar geçirmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Dağbaşı (İşhan) Köyü’nün kuzeybatısında, yürüyerek yaklaşık 2 saatte ulaşılabilen tepelerde bulunmaktadır. Kilise, tetrakonch planlıdır. Konçhlar dışa silindirik biçimde yansımıştır. Batısında , kuzey ve güney doğrultusunda dikdörtgen planlı bir giriş mekanı yer almaktadır. Kilisenin doğu cephesi büyük ölçüde yıkılmıştır. Küçük boyutlu yapılmış kilise yonu taşı kullanılarak inşa edilmiştir. Kiliseye batıda bulunan giriş kapısından girilmektedir. Doğu kısmı dıştan toprakla kapatılmıştır. Bunun daha sonraki yıllarda kiliseyi sağlamlaştırmak için yapıldığını anlamaktayız. İç mekanda doğu cephede dışa taşıntı yapmış bir niş bulunmaktadır. Kilisenin batı bölümü büyük oranda yıkılmıştır. Günümüze oldukça tahrip olmuş durumda ulaşan yapının üzeri beşik tonozla kapatılmıştır.
Orjinal Kullanım Kilise
Bugünkü Kullanımı Kilise