­ AYAKKABILAR | Kültür Portalı

AYAKKABILAR - Şırnak

Eskiden Şırnak ili ve ilçelerinde erkek ve bayanların giydikleri ayakkabılar, çarık, kalık ve Reşık idi. Çarık:Tabanı araba dış lastiği,üstü ise yün iplikle örülü ve iki uzun bağı mevcuttu. Kalık:Tümü yumuşatılmış keçi derisinden yapılır.Keçi derisi yumuşatıldıktan sonra ince,ince kesilerek iplik haline getirilir. Bu ipliklerle ayakkabı şeklinde örülür. Bağları da bu ipliktendir. Raşık: Ana malzemesi tiftiktir. İplik haline getirilen tiftik aynı patik yapılır gibi örülür. Özel taraklarla kabartılır. Giyinişi hafif ve çok rahattır. Yöremizde kullanılan bu ayakkabılar çok sağlıklı olup, ayağımızı yazın serin kışın sıcak tutar. Artık bu ayakkabılar giyilmediği gibi yöremizde de modern kıyafetler gibi modern ayakkabılar giymektedirler. Ancak mahalli kıyafetler, yöreye has özel günlerde, düğünlerde bazen giyilmektedir. En çok kullanılan renkler beyaz ve krem renkleridir. KAYNAK: Şırnak Valiliği, (2012). Şırnak Kültür Envanteri, Ankara, Anıt Matbaa. (http://www.sirnakkulturturizm.gov.tr/TR,56451/el-sanatlari.html)

Görüntülenme Sayısı : 1917    Eklenme Tarihi : 07 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 28 Mart 2018 Çarşamba