­ EL YAPIMI BAKIR EŞYALAR | Kültür Portalı

El Yapımı Bakır Eşyalar - Denizli

Denizli merkezindeki Kaleiçi Çarşısı'nda yüzyıllardan beri el sanatı olarak varlığını sürdürmektedir. Bu çarşıda çekiçle dövme bakırcılık olarak yapılan birçok sofra takımı, çanaklar, iliştirler, kaşık, kepçe, kevgir, sini, leğen, yemek tencereleri, kazanlar, ibrik vb. mutfak eşyaları imal edilmektedir. Bakır ilk defa Anadolu’da kullanılmış bir maden olup, antik dönemlerden beri bakır eşya yapımı sürdürülmektedir. Günümüzde bu sanatı sürdürenlerin sayısı oldukça azalmıştır. 1950’lerden sonra mutfak eşyalarında; çelik, alüminyum, porselen, çinko ve plastik gibi maddelerden yapılan daha ucuz ve kullanışlı kap kacaklar bakırın yerini almıştır. Günümüzde bu sanatı devam ettiren ustaların çoğunluğu, sunuma yönelik mutfak eşyaları ile el işi olarak kendilerine has motif ve figürler ile sanatsal süsleme yoluna gideren süs eşyası üretimine yönelmişlerdir. Bakırdan yapılan mutfak eşyalarının daha sağlıklı olması ve süs eşyalarına olan ilgi bakırcılık el sanatı varlığını sürdürmektedir. Denizli Kaleiçi Çarşısı’nda doğrudan üretici atölyelerinden ve turistik eşya satan marketlerden bakır el sanatı ürünlerini almak mümkündür.

Görüntülenme Sayısı : 7715    Eklenme Tarihi : 09 Haziran 2014 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 04 Aralık 2017 Pazartesi