­ FİNİKE PORTAKALI | Kültür Portalı

Finike Portakalı - Antalya

Antalya ili topraklarında yetiştirilen portakal türleri içinde özellikle Finike portakalı, dünyaca tanınan bir lezzete sahiptir. Yeryüzünde binin üzerinde portakal çeşidi olmakla birlikte hiçbiri Finike portakalının yerini tutmaz. Alüvyonlu toprakların kapladığı bereketli ova ve ilçenin kendine has havası, bu coğrafyada dünyanın en lezzetli portakallarının yetişmesini sağlar. California Üniversitesinin (ABD) dünya çapında gerçekleştirdiği araştırma sonucunda, Finike portakalının, dünyanın en lezzetlisi ve kalitelisi kabul edilen California portakalından daha kaliteli olduğu saptanmıştır.

Çekirdeksiz, sulu ve tatlı olmasının yanı sıra, bileşim öğeleri, vitamin ve mineraller açısından da son derece zengin olan Finike portakalı, Türk Patent Enstitüsü tarafından, “menşe adı” ile coğrafi işaretli ürün olarak tescillenmiştir. Öyle ki Finike’den alınıp başka bölgelere dikilen fidanlar, Finike portakalının yetişmesini sağlayan coğrafi etmenlerin o bölgelerde olmaması nedeniyle aynı renk, kalite ve aromayı taşımazlar.

Finike’de Washington Navel, Valencia türleri ve yerli portakallar yetiştirilir. Antalya’nın bu şirin ilçesi, portakal üretiminde Türkiye’nin üretim potansiyelinin yüzde onunu karşılamaktadır.

Kaynak Metin: “Portakal Diyarı Finike” [Editoryal]. (2013). Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü.  Antalya Kültür ve Turizm Dergisi, 17, 62-82

Türk Patent Enstitüsü Coğrafi İşaret Tescil Belgesi, http://www.turkpatent.gov.tr/TURKPATENT/resources/temp/8831B367-A7C4-4E72-9CAE-628B14A53F01.pdf

Görüntülenme Sayısı : 7541    Eklenme Tarihi : 07 Mayıs 2018 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 07 Mayıs 2018 Pazartesi