­ GÜMÜŞHANE GÜMÜŞLERİ | Kültür Portalı

Gümüşhane Gümüşleri - Gümüşhane

Gümüşhane hiç kuşkusuz tarihi süreç içerisinde günümüze dek önemini kaybetmemiş bir yerleşim yeridir. Gümüşhane adı Türkçe ‘gümüş’ ve Farsça “hane” kelimelerinden oluşmaktadır. Zengin altın ve gümüş madenlerinden dolayı Gümüşhane adını almıştır. Kentin, Romalılar döneminde ki adı “gümüş yeri” anlamına gelen Argyropolis idi. Evliya Çelebi ise kenti ‘Gümüş Şehri’ olarak anmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu Dönemi’nde Gümüşhane’de bulunan gümüş madenleri işletmeye açılmıştır. Eski Gümüşhane’nin bulunduğu mevkide darphanelerde imparatorluk hazinesinin 1/6’sını temin eden gümüş sikke basılmıştır. Ünlü Seyyah Evliya Çelebi ‘Seyahatname’ adlı eserinde adını, Türkçe 'gümüş' ve Farsça 'hane' kelimelerinden alan Gümüşhane’yi 1646 yılında gezdiğini söylüyor. Ve “Gümüşhane şehri’nde 70 kadar gümüş madenleri vardır. Bu şehrin gümüş madenleri yedi koldan, kol kalınlığında tok damarlar olup, cümlesi kurşunsuz halis gümüş cevheridir” diye bilgi veriyor. işte bu cevheri tekrar işleyerek il ve ülke ekonomisine kazandırmak amacıyla bu günlerde hummalı çalışmalar yürütülmektedir. Gümüş işlemeciliğini eski günlere döndürmek amacıyla Gümüşhane Valiliği’nin Halk Eğitim Merkezi’nde açmış olduğu kurslar yoğun ilgi görmektedir. Büyük bir sabır, el emeği, göz nuru, dikkat ve özenli işçilik gerektiren telkari tekniğiyle işlenen gümüşler Gümüşhane ekonomisine ve turizm potansiyeline katkıda bulunacaktır. Gümüşhane bu günlerde ‘Gümüş Sektörü’nün tekrar doğmasını heyecanla bekliyor. Hatta bu sektörde ki ilk işletme, Gümüşhane Valiliği’nin de yapmış olduğu katkılarla kurslardan mezun olan bir kursiyer tarafından açıldı.
Görüntülenme Sayısı : 8279    Eklenme Tarihi : 24 Şubat 2013 Pazar    Güncellenme Tarihi : 26 Mayıs 2017 Cuma