­ İHSANGAZİ SİYEZ BULGURU | Kültür Portalı

İhsangazi Siyez Bulguru - Kastamonu

Siyez Bulguru; günümüzden tam 10.000 yıl önce ilk tarım köylerinde ekimine başlanan, altından değerli bir tarım ürünüdür. Siyez, nazlı bir buğdaydır, insanlık tarihinin ilk besin maddesidir. Genetik yapısı bozulmayan, endemik bir bitkidir. Ancak, bu değerli ürüne gerek tanelerinin küçük olması gerekse onu saran sıkı bir kabuğun bulunması; kısaca işlenmesinin zor olması sebebiyle bugün bu nazlı ürüne sahip çıkan pek kalmamıştır. Bu yüzden yerini makarnalık buğdaya ve ekmeklik buğdaya bırakmıştır. Her zorluğa rağmen bu değerli ürünün üretimi yapılmaktadır. Siyezin Kastamonu mutfağında kullanım alanı çok geniştir. Pilavlarda, mantılarda, çorbalarda kullanılmaktadır. Ünlü yöresel yemeklerimiz siyezden yapılmaktadır. Ekşili pilav, bulgurlu mantı, ana-kız çorbası, üçürdüm vb.

Görüntülenme Sayısı : 5823    Eklenme Tarihi : 06 Mart 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 04 Ocak 2018 Perşembe