­ KABAK KEMANE | Kültür Portalı

Kabak Kemane - Burdur

Türk halk müziğimizin telli, yaylı, ve deri kapaklı sazlarımızın tek örneğidir. Burdur’da yöresinde kullanılan Kabak Kemane yapısı ; yerinde iyice kurutulmuş bir kabağın yaklaşık ¼ kesilerek, yüzeyine gerilen deri ve saptan meydana gelmiştir. Yapımında kullanılan kabağın çok iyi kurutulması sazın verimini arttırmakta yardımcı olur. Kabağın yüzeyinde kullanılan deri büyük baş hayvanların yürek zarıdır. Kabak kemane yayı kelebek ağacından oluşmakta, genellikle at kuyruğu kılı kullanılmaktadır. Yayın boyu 60/65 cm arasında değişmektedir. Ozanoğlu, T.2010. Burdur İli Halk Müziği "Burdur'a Özgü Ötkü Çalgılardan Sipsi, Çifte Sipsi, Orta Kaba Zurna, kabak Kemane ve Üç Telli Cura Üzerine Bir İnceleme "Geçmişten Geleceğe Burdur Halk Kültürü ve Turizm Sempozyumu, 203.
Hediyelik Eşya
Görüntülenme Sayısı : 5514    Eklenme Tarihi : 22 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 25 Mayıs 2017 Perşembe