­ SASON BALI | Kültür Portalı

Sason Balı - Batman

Yüzyıllardır gerek sağlık için gerek günlük yenmek için Sason balın merkezi olmuştur. Doğal üretim alanları ile kaliteli bal elde edilen ilçemizde; ülke içinde oldukça rağbet görmektedir. Florasındaki çeşitlilik balında doğal olmasını sağlamaktadır. Ürünlerin kalitesi için ek bir madde verilmeden kaliteli ürün alınmaktadır. Farklı yayla ve vadileri ile değişik zamanlarda açan çiçeklere sahip florasına sahip ilçemiz balını da rahatlıkla pazarlayabilmektedir. Kaliteli balın bulunmasının zorlaştığı günümüzde Sason balı rahatlıkla alıcı bulabilmektedir. Halk arasında bal iki türlü beğenilir. Eğer hastaya götürülecekse siyah ( poleni bol) bal, hediye götürülecekse beyaz bal alınır. Sason gidilen ziyaretlerin en makbul hediyesi de baldır. Büyük illerden de özel olarak bal isteyen yığınla insan her sene sabırsızlıkla balın çıkmasını beklemektedir.