Çilek - Mersin
Mersinde hemen hemen her mevsimde üretilen ancak özellikle yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi çileğin faydaları saymakla bitmiyor. Rengi kokusu ve tadı ile en sevilen meyvelerden biri olan çileğin faydaları da epeyce çok. Çilekte bol miktarda fosfor ve demir bulunuyor. Bunun yanında B, C ve K vitamini açısından da bir hayli zengin. Çileğin faydaları ise şu şekilde sıralanabilir. Vücuda kuvvet verir, damar tıkanıklığını önler ve kolesterolü düşürür. Çok iyi bir antioksidan olması sebebiyle bağışıklık sistemini güçlendirir. Kansere karşı koruyucu özelliği vardır ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Bağırsak kurtlarının dökülmesini yardımcı olur, kanız temizler, vücuttan zararlı maddeleri uzaklaştırır. Diş etlerini güçlendirir, ağız kokusunu giderir. Sakinleştirici etkiye sahiptir, stresi azaltır, tansiyonu düşürür, ateşi düşürür. Romatizma ve karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelir. Cildi nemlendirip taze bir görünüm kazandırır, güzellik katar cilde. Vücutta biriken zehirli maddeleri dışarı atar, damar sertliği ve böbrekteki kum taş gibi rahatsızlıkları önler ve zamanla bunların geçmesini sağlar. Çileğin 100 gramında 59 mg. C vitamini, 1 mg. Sodyum, 174 mg. Potasyum, 21 mg. Kalsiyum vardır. Çileğin içindeki C vitamini oranı da limondakinden daha yüksektir. Fakat çileğin hazmedilmesinin biraz zor olduğu için midesi hasta ve tembel olan kişiler çilek suyunu tercih etmelidir. Silifke çileğini mutlaka alınız.
Çilek (Silifke-Mersin) (Fotoğraf: Ahmet GÜLLÜ)
Çilek (Silifke-Mersin) (Fotoğraf: Ahmet GÜLLÜ)
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
5467
Eklenme Tarihi :
27 Şubat 2013 Çarşamba
Güncellenme Tarihi :
11 Aralık 2017 Pazartesi