­ SİPSİ | Kültür Portalı

Sipsi - Burdur

Burdur Gölhisar’a bağlı Dirmil Kasabası Teke yöresi oyun ve türküleriyle ün salmıştır. Yörede yapılan düğünlerde ve aile toplantılarında teke oyunlarına ve türkülerine geniş yer verilir. Teke bölgesi yörüklerinin yıllardır ellerinden düşürmedikleri hatta adeta yaşam biçimi olarak kabul ettikleri ve yöre müzik folklorunda çok önemli bir çalgı olan sipsi, kelime olarak da çeşitli anlamlarda kullanılmaktadır. Dirmil yöresinde ve Çavdır’da dilli düdük adı da verilen sipsi ile çalınan oyun havalarına Burdur, Tefenni, Çavdır yöresinde sipsi ya da sipsi havası denilmektedir. Sipsi; perde deliklerinin bulunduğu gövde ya da yöredeki tabirle “gödlek” ve sesin çıkarılmasını sağlayan ağızlık yine yöredeki tabirle “cuk cuk” denilen iki kısımdan oluşur. Sipsinin gövde kısmı yörede “demir kargı” denilen sert su kamışından yapılmaktadır. Sipside kullanılan kargılar direkt suyun içinde değil de suyun kenarında suyla beslenen, dikenli çöğürleri içinde yetişen birkaç yıllık olan kargılardır. Burdur'un Bucak ilçesi ve bazı köylerinde ağızlık ve gövde kısımları tek kamıştan yapılan ve adına “Bucak Sipsisi” de denilen çeşitleri görülmüştir. Bir diğeri tür olarak "çifte sipsi" karşımıza çıkmaktadır. Çifte sipsi; eskiden teke yöresinde delikleri ve ölçüleri aynı olan iki sipsi yan yana iple bağlanarak çalınmasıdır.

Kaynak: Ozanoğlu, T.2010. Burdur İli Halk Müziği "Burdur'a Özgü Ötkü Çalgılardan Sipsi, Çifte Sipsi, Orta Kaba Zurna, kabak Kemane ve Üç Telli Cura Üzerine Bir İnceleme "Geçmişten Geleceğe Burdur Halk Kültürü ve Turizm Sempozyumu, 203.

Hediyelik Eşya
Görüntülenme Sayısı : 27623    Eklenme Tarihi : 22 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 28 Ocak 2022 Cuma