­ SUCUK | Kültür Portalı

Sucuk - Adıyaman

Adıyaman yöresine ait Cevizli sucuk yapmak için, önce kelebek ceviz (ceviz içi) ince bir iğne ile iplere dizilir. Daha sonra bulamacı yapılır. Bu Bulamacı yapmak için ham madde olarak yeteri miktarda pekmez, yeteri miktarda nişasta , süt, limon tuzu ve su konularak kaynatılır. Bu kaynatma süresince kazan sürekli karıştırılmak suretiyle, kazanın dibinin yanmamasına dikkat edilir. Kaynatma işlemi bittikten sonra; bulamaç derin bir tekneye alınır, dizilmiş cevizler bulamaca batırılarak cevizlerin üzerinin kaplanması sağlanır. Daha sonra güneşte kurutulmak üzere 24 saat asılarak kurutulmaya bırakılır. Bu işlem 5 gün süreyle tekrarlanır ve altıncı günün sonunda cevizli sucuklar yemeğe hazır hale getirilir. Bulamaçta üzüm pekmezi katılırsa- ismine cevizli üzüm sucuğu, dut pekmezi katılırsa- cevizli dut sucuğu, bal şerbeti katılırsa da ballı sucuk olarak isimlendirilir.

Kaynakça: Adıyaman İl Kütür ve Turizm Müdürlüğü'ne aittir.

Görüntülenme Sayısı : 3114    Eklenme Tarihi : 07 Haziran 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 12 Mart 2019 Salı