­ BILDIRCIN MIHLASI | Kültür Portalı

Bıldırcın Mıhlası - Antalya

Bıldırcın Mıhlası Malzemeleri Nelerdir (4 Kişilik)

  • 4 adet ayıklanmış bıldırcın
  • 2 adet soğan (orta boy)
  • 3 adet domates
  • 2 adet yeşil sivri biber
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Üst Malzemeler

  • 4 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 adet limon
  • 1 çay kaşığı tuz
  • ½ demet fesleğen (baziliko)

Bıldırcın Mıhlası Nasıl Yapılır

  1. Ayıklanmış bıldırcınları dörde veya altıya bölüp çukur bir kaba koyunuz.
  2. Geniş yüzeyli bir tavayı orta ateşte kızdırınız. Tereyağını koyup yakmadan kızdırınız.
  3. Rendelenmiş soğanlar ile ayıklanmış ve kıyılmış yeşil sivri biberleri, kızdırdığınız yağda karıştırarak sararıncaya kadar kavurunuz.
  4. Kavrulmuş soğanlara, kabukları soyulup küp küp doğranmış domatesleri ekleyiniz.
  5. Domatesler eriyip saldıkları su çekilir gibi olunca tavaya bıldırcınları, tuzu katınız. Bir taşım kaynatmadan sonra tavaya kapak örtünüz ve ocağın altını iyice kısınız.
  6. Bıldırcınlar kolayca çatal batacak kadar piştiğinde ve saldıkları suyu çeker gibi olduğunda, kaşıkla açtığınız yuvalara yumurtaları kırınız. Üzerlerine tuz ve karabiber serpiniz. Tavaya kapak örtüp pişirmeyi sürdürünüz.
  7. Yumurtaların üzeri aklanınca limon suyunu gezdiriniz.
  8. Yemeği, şeklini bozmadan kayık servis tabağına çıkartınız. Üzerine kıyılmış fesleğen (baziliko) gezdirip sıcak sıcak sofraya veriniz.

Notlar

  1. İsterseniz kıyılmış soğanları kavururken birkaç diş sarımsak katabilirsiniz.
  2. Bıldırcın eti yerine piliç eti kullanarak da mıhlayı pişirebilirsiniz.
  3. Eskiden bu yemek botak, tarla kuşu vb. minik av kuşları ile yapılırdı.

Kaynak: “Bıldırcın Mıhlası”, Toroslar’dan Akdeniz’e Antalya’nın Lezzetleri, Yay. haz.: Nizamettin Şen, Arş.-Yaz.: Gökçen Adar, Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV), 2016., s. 93.

Görüntülenme Sayısı : 4487    Eklenme Tarihi : 22 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 01 Şubat 2022 Salı