Bıldırcın Mıhlası - Antalya
Bıldırcın Mıhlası Malzemeleri Nelerdir (4 Kişilik)
- 4 adet ayıklanmış bıldırcın
- 2 adet soğan (orta boy)
- 3 adet domates
- 2 adet yeşil sivri biber
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
Üst Malzemeler
- 4 adet yumurta
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 adet limon
- 1 çay kaşığı tuz
- ½ demet fesleğen (baziliko)
Bıldırcın Mıhlası Nasıl Yapılır
- Ayıklanmış bıldırcınları dörde veya altıya bölüp çukur bir kaba koyunuz.
- Geniş yüzeyli bir tavayı orta ateşte kızdırınız. Tereyağını koyup yakmadan kızdırınız.
- Rendelenmiş soğanlar ile ayıklanmış ve kıyılmış yeşil sivri biberleri, kızdırdığınız yağda karıştırarak sararıncaya kadar kavurunuz.
- Kavrulmuş soğanlara, kabukları soyulup küp küp doğranmış domatesleri ekleyiniz.
- Domatesler eriyip saldıkları su çekilir gibi olunca tavaya bıldırcınları, tuzu katınız. Bir taşım kaynatmadan sonra tavaya kapak örtünüz ve ocağın altını iyice kısınız.
- Bıldırcınlar kolayca çatal batacak kadar piştiğinde ve saldıkları suyu çeker gibi olduğunda, kaşıkla açtığınız yuvalara yumurtaları kırınız. Üzerlerine tuz ve karabiber serpiniz. Tavaya kapak örtüp pişirmeyi sürdürünüz.
- Yumurtaların üzeri aklanınca limon suyunu gezdiriniz.
- Yemeği, şeklini bozmadan kayık servis tabağına çıkartınız. Üzerine kıyılmış fesleğen (baziliko) gezdirip sıcak sıcak sofraya veriniz.
Notlar
- İsterseniz kıyılmış soğanları kavururken birkaç diş sarımsak katabilirsiniz.
- Bıldırcın eti yerine piliç eti kullanarak da mıhlayı pişirebilirsiniz.
- Eskiden bu yemek botak, tarla kuşu vb. minik av kuşları ile yapılırdı.
Kaynak: “Bıldırcın Mıhlası”, Toroslar’dan Akdeniz’e Antalya’nın Lezzetleri, Yay. haz.: Nizamettin Şen, Arş.-Yaz.: Gökçen Adar, Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV), 2016., s. 93.
Bıldırcın Mıhlası
Görsel Sahibi: Uğurhan BETİN - Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV)
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
4487
Eklenme Tarihi :
22 Şubat 2013 Cuma
Güncellenme Tarihi :
01 Şubat 2022 Salı