­ KAYMAK TATLISI | Kültür Portalı

Kaymak Tatlısı - Niğde

• 1 paket margarin
  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı su
  • İhtiyaç kadar un

Hamurun Hazırlanması: Bir kabın içerisine yumurta, ayçiçeği yağı, yoğurt, su, sirke ve karbonat konularak karıştırılır. Karışımın içine un ilave edilerek kulak memesi kıvamında bir hamur yoğrulur. Yoğurtlan hamur ceviz büyüklüğünde 25 adet 25 adet iki guruba ayrılarak nişasta yardımı ile oklavayla açılır. 25 tanesi üst üste konularak tekrar tepsi büyüklüğünde açılarak tepsiye yerleştirilir diğer 25 bezede aynı şekilde hazırlanır. Margarin eritilerek hazırlanan tepsilerin üzerinde gezdirilerek fırına konur kızarana kadar pişirilir piştikten sonra fırından çıkartılarak soğumaya bırakılır.

İç Harcı Malzemeleri:

• 2 su bardağı haşlanmış pirinç
  • 2,5 kg sıcak süt
  • 4 su bardağı şeker
  • 2 adet yumurta

İç Harcının Hazırlanması: Haşlanmış pirinç bir tencereye konularak içine sıcak süt ilave edilir, sütlaç kıvamına gelene kadar kaynatılır. Kaynayan ve kıvamına gelen harcın içine şeker ilave edilerek karıştırılır, sonra yumurtalar kırılarak karıştırılır ve soğumaya bırakılır.

Şerbetin Malzemeleri:

• 4.5 su bardağı şeker
  • 3.5 su bardağı su

Şerbetin Hazırlanması: Su ve şeker tencereye konularak kıvamına gelinceye kadar kaynatılır. Soğuduktan sonra kullanılır.

Tatlının Hazırlanması: Fırında hazırladığımız 2 adet tepsideki yufkanın birinin üzerine hazırlanan harç malzemesi yufkamızı kapatacak şekilde serilir diğer yufkada üzerine kapatılır. sonra baklava dilimi şeklinde kesilerek, şerbeti ilave edilir ve servis yapılır.

Kaynak: Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Görüntülenme Sayısı : 9451    Eklenme Tarihi : 11 Şubat 2016 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 15 Mayıs 2019 Çarşamba