Metez Malzemeleri Nelerdir
- 5 su bardağı un
- 250 g kıyma
- 3 adet soğan
- 1 adet yumurta
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 2 çay kaşığı tuz
- 6 yemek kaşığı zeytinyağı
- 11 su bardağı su
Metez Nasıl Yapılır
Un, 1 su bardağı su, yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz ile yoğrularak, kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir. Bu hamur yastaç genişliğinde açılır ve su bardağı ağzı genişliğinde kesilir. İnce kıyılmış soğan, 3 yemek kaşığı zeytinyağında pembeleştirildikten sonra, kıyma ile 5 dakika kavrulur. İçine 2 yemek kaşığı salça eklenip, 2 – 3 dakika daha kavrulduktan sonra pul biber, karabiber eklenerek karıştırılır ve ocaktan indirilir. Kesilen hamurların yarısına 1 tatlı kaşığı harç konularak, yarımay şeklinde kapatılır. Tencereye 10 su bardağı su, 1 çay kaşığı tuz ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı konularak, kaynamaya bırakılır. Su kaynadığında hamurlar içine salınır ve 10 dakika pişirilir. Bir tavada 2 yemek kaşığı zeytinyağı kızdırılarak, 2 yemek kaşığı salça eklenir ve 2 – 3 dakika kavrulur. Daha sonra tenceredeki metezlerin üstüne dökülür ve kapağı kapatılarak, 5 – 10 dakika sonra servis edilir.
Kaynak: Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Halk Kültürü Arşivi
Çanakkale Geleneksel Mutfak