­ METEZ | Kültür Portalı

Metez - Çanakkale

Metez Malzemeleri Nelerdir

  • 5 su bardağı un
  • 250 g kıyma
  • 3 adet soğan
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 çay kaşığı tuz 
  • 6 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 11 su bardağı su 

Metez Nasıl Yapılır

Un, 1 su bardağı su, yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz ile yoğrularak, kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir. Bu hamur yastaç genişliğinde açılır ve su bardağı ağzı genişliğinde kesilir. İnce kıyılmış soğan, 3 yemek kaşığı zeytinyağında pembeleştirildikten sonra, kıyma ile 5 dakika kavrulur. İçine 2 yemek kaşığı salça eklenip, 2 – 3 dakika daha kavrulduktan sonra pul biber, karabiber eklenerek karıştırılır ve ocaktan indirilir. Kesilen hamurların yarısına 1 tatlı kaşığı harç konularak, yarımay şeklinde kapatılır. Tencereye 10 su bardağı su, 1 çay kaşığı tuz ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı konularak, kaynamaya bırakılır. Su kaynadığında hamurlar içine salınır ve 10 dakika pişirilir. Bir tavada 2 yemek kaşığı zeytinyağı kızdırılarak, 2 yemek kaşığı salça eklenir ve 2 – 3 dakika kavrulur. Daha sonra tenceredeki metezlerin üstüne dökülür ve kapağı kapatılarak, 5 – 10 dakika sonra servis edilir.

Kaynak: Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Halk Kültürü Arşivi

Çanakkale Geleneksel Mutfak

Görüntülenme Sayısı : 5673    Eklenme Tarihi : 25 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 15 Haziran 2022 Çarşamba