­ TURŞU MIHLAMASI | Kültür Portalı

Turşu Mıhlaması - Sivas

• 7-8 dilim pastırma
  • 2 kuru soğan
  • 4 yumurta

Turşu Mıhlaması Nasıl Hazırlanır?

Pezik (dal) turşusu ile yapılan bir kış yemeğidir. Turşunun tuzu fazla ise hafifçe sudan geçirilir, ince olarak doğranır. Tencerede, yağ, soğan ve kıyma kavrulur. Turşular ve pastırması konulup, kavurmaya devam edilir. Turşunun tuzu ve biberi olduğu için ayrıca konulmaz. Kavrulan karışım mıhlama sahanına alınır, üzerine 5-6 yumurta kırılır. Yumurtayı kırmadan önce turşular kaşıkla aralanır, buraya kaşığın ucu ile tereyağı konur ve yumurta eriyen yağın üzerine kırılır. Yumurtaların üzerine tuz ekilip ağzı kapatılır 2-3 dk. pişirilir.

Pezik /dal turşusu için malzemeler:

• 1 kg pancar (pazı) sapı
  • 1 baş sarımsak
  • 1 fincan sirke
  • 2 yemek kaşığı pulbiber
  • 2 yemek kaşığı tuz
  • 1 lt su

Sonbaharda, pancar dallarından yapılan yöresel bir turşudur. Pancarın dalları ince ince ayrılır (sıpırtılır) ve sıcak suda haşlanır. Turşu kabına konur, sirke, sarımsak, pulbiber, tuzlu suyu konularak turşu vurulur (kurulur).

Kaynak: Müjgân ÜÇER (Araştırmacı Yazar)

Görüntülenme Sayısı : 4614    Eklenme Tarihi : 18 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 30 Ekim 2019 Çarşamba