­ CEVİZLİ BİBER DOLMASI | Kültür Portalı

Cevizli Biber Dolması - Antalya

• 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı şeker

Cevizli Biber Dolması Nasıl Yapılır

Harç Hazırlama

1. Rendelenmiş veya diş diş doğranmış soğanları tencereye koyunuz. Zeytinyağını ekleyip orta ateşte karıştırarak sararıncaya kadar kavurunuz. Şekeri ekleyip karıştırınız.
  2. Tencereye ayıklanmış pirinçleri, yıkanmış ve ince kıyılmış fesleğen ile maydanozu; cevizleri, tarçını yenibaharı, tuzu, karabiberi ekleyiniz. Tüm malzemeyi karıştırıp tencereyi ocaktan alınız.

Dolmaları Hazırlama

1. Biberlerin sap kısımlarından kapak kaldırınız. Çekirdek yataklarını ayıklayıp yıkayınız.
  2. Hazırladığınız harcı kaşık kaşık, fazla sıkı olmayacak şekilde biberlere doldurunuz.
  3. Doldurulmuş biberleri buğu tenceresine yerleştiriniz. Buğu tencereniz yoksa, tencerenin dibine çatallardan tümsek oluşturunuz. Dolmaları çatalların üzerine yerleştiriniz. Tencereye bir parmak kalınlığını geçmeyecek şekilde su doldurunuz ve kapağı kapalı halde, orta ateşte kaynamaya bırakınız. İlk kaynamadan sonra ocağın altını kısınız.
  4. Pirinçler şişip dolmalar kolayca çatal batacak kadar piştiğinde, tencereyi ocaktan alınız. Üzerlerine limon gezdirip soğumaya bırakınız.
  5. Soğumuş dolmaları servis kabına çıkartıp sofraya veriniz.

Notlar

1. Elmalı yöresince, klasik dolma harcına çam fıstığı ve kuş üzümü yerine bulgur tanesi gibi iri dövülmüş ceviz konulmaktadır.
  2. Dolma harcına fesleğen konulması da yöreye özgü bir ayrıcalık oluşturmaktadır.
  3. İstiyorsanız dolma harcına, ayrıca, 1 veya 2 rendelenmiş domates koyabilirsiniz. Bunun için, domateslerin soğanlarla birlikte, suyunu çeker gibi oluncaya kadar pişirilmesi gerekir.

Kaynak: “Cevizli Biber Dolması”, Toroslar’dan Akdeniz’e Antalya’nın Lezzetleri, Yay. haz.: Nizamettin Şen, Arş.-Yaz.: Gökçen Adar, Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV), 2016., s. 49.

Görüntülenme Sayısı : 8438    Eklenme Tarihi : 21 Mayıs 2021 Cuma    Güncellenme Tarihi : 01 Şubat 2022 Salı