­ PİRAZİZ ŞEYH İDRİS CAMİİ VE TÜRBESİ | Kültür Portalı

Piraziz Şeyh İdris Camii Ve Türbesi - Giresun

Piraziz İlçesi Gökçeali Köyü'nde yer alan caminin giriş kapısı üzerinde yer alan kitabesine göre ilk olarak Şeyh İdris tarafından yaptırılmıştır. Şeyh İdris, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nde yer alan vakfiyeye göre 1399’da ölmüştür. Dolayısı ile ilk caminin bu yıllarda yapıldığı anlaşılmaktadır. Yapı, içten ahşap tavan, dıştan çinko kaplı, dört omuzlu kırma çatı ile örtülüdür. Minaresi yoktur. Harime, kuzey cephesinin ortasında bulunan yuvarlak kemer açıklıklı ahşaptan iki kanatlı bir kapı ile girilir. Kemerin üzerinde, basit hat örneği ile yazılmış on satırlık kitabesi vardır.

Şeyh İdris türbesi 1990’lı yılların sonunda tamamen yıktırılıp, baldaken tarzda yeniden inşa edilmiştir. Yedigen planlı olan türbenin kubbesi 7 adet kolon ile taşınır. Betonarme olan kubbe sıvalı ve boyalıdır. Türbe, yaklaşık bir metre yüksekliğinde tuğla örgülü duvarla çevrilidir. Türbe ortasında dikdörtgen biçimli mermer bir mezar vardır.

Giresun Gezilecek Yerler

İnanç Turizmi
Piraziz'de bulunan Şeyh İdris Türbe ve Camisi'ne ulaşım sorunu bulunmamaktadır.
Gökçeali köyü Piraziz / Giresun

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2154    Eklenme Tarihi : 18 Ağustos 2021 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 08 Eylül 2021 Çarşamba