­ İZTUZU SAHİLİ | Kültür Portalı

İztuzu Sahili - Muğla

İztuzu sahili dev kaplumbağalar Caretta Carettalar ile dünyaca ünlenmiştir. Kumsalın bir ucunda İstuzu Plajı tesisleri, öteki ucunda da Dalyanağzı Günübirlik Plaj tesisleri yer almaktadır. Kumsal kilometrelerce uzanmaktadır. İstuzu Plajı'na Dalyan’dan karayoluyla ulaşılıyor. Dalyan’dan çıkan asfalt yol deltayı, Sülüngür kıyısını izleyerek köylerden geçerek plaja inmektedir. Plaja yaklaştıkça yükselen yol üzerinde fotoğraf çekmeye uygun açıklıklar vardır. Tüm deltayı ve kumsalı içine alan bir panoramadır bu. Dalyan Ağzı Plajı'na ise Dalyan’dan kalkan dolmuş tekneler götürmektedir. Caretta caretta türü dev kaplumbağalar, yumurtlamaya İstuzu kumsalına gelmektedir.

Kumsalın gerisinde kalan İstuzu ve Dalyanağzı Plaj tesislerinde kabinler ve soğuk birşeyler içebileceğiniz büfeler vardır ve şemsiye de kiralanabilmektedir. Ancak şemsiyelerin yumurtalara zarar vermemesi için önlem de alınmaktadır. İztuzu Dalyan Ağzı Plajına kanaldan da sürekli sefer yapan motorlarla gidebilirsiniz. Göl suyunu denize bağlayan küçük bir doğal kanal kumsalı boydan boya bölmektedir. Denize girip, kumsalda güneşlendikten sonra öbür yanda gölün tatlı suyuyla duş yapabilirsiniz. Hem tuzlu, hem de tatlı suda yüzebilmek çok keyiflidir.

İztuzu Caretta Caretta'ların ötesinde bir doğa harikasıdır. Bulmaca labirentlerinde gördüğünüz türden müthiş bir görünümü vardır. Sanki denize uzanan 5 bin 400 metrelik bir kumdan ok, sazlıklar eşliğinde dolana dolana gitmektedir. Bu arada tekrar hatırlatalım; Dalyan kanallarında hemen her mevsim boyu 1 metreyi bulan kaplumbağalar görebilirsiniz. Nil Kaplumbağaları olarak bilinen bu türün Caretta Caretta’larla ilgisi yok. Ayakları tırnaklıdır ve balıkla beslenirler.

Muğla Gezilecek Yerler

Ortaca / Muğla

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 4198    Eklenme Tarihi : 29 Temmuz 2015 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 28 Mart 2022 Pazartesi