­ TİRALİZADE HASAN BEY KONAĞI | Kültür Portalı

Tiralizade Hasan Bey Konağı - Giresun

Giresun, Piraziz’de bulunan, Tiralizade Hasan Bey Konağı 1906-1908 yıllarına tarihlenen bir Geç Osmanlı dönemi yapısıdır. Dönemin Türk sivil mimari özelliklerini taşıyan konak, plan şeması ve barok, rokoko tarzı süslemelere sahip özgün cephe düzeni ile bölgede öne çıkan örneklerdendir.

Konak, bodrum üzeri iki katlı olarak kagir tekniğiyle kesme taştan inşa edilmiştir. Konağın girişine iki kollu, C şekilli barok üsluplu süslemelerin hâkim olduğu bir merdiven ile ulaşılır. Konağın kenar pencereli, taş söveli, iki kanatlı cümle kapısı, cephenin tam ortasında bulunur. Kapı kanatları demirden yapılmış olup, tablalarında barok üsluplu motifler yer alır. Giriş üzerinde iki adet yivli sütun ile taşınan balkon yer alır. Cephede düzenlemesinde görülen giriş kapısı, balkon sütun ve parmaklıkları, köşe ve kat silmeleri, kapı ve pencere söveleri, pencere kırık alınlıkları ve saçak, barok ve rokoko üsluplu süslemeleri ile Giresun’da yer alan en gösterişli konut örneğidir. İçerisine Naim Tirali’ye ait özel eşyalar ve zengin bir kütüphane bulunan konağın mobilyalarında rokoko üslubu hâkimdir.

Piraziz İlçesi'nin Eren Mahallesi'nde taş duvar ile çevrili geniş bir bahçe içerisinde yer alan konak, Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından 11.10.1990 tarih ve 857 sayılı karar ile tescillenmiş olup halen aynı ailenin fertleri tarafından kullanılmaktadır.

Kaynak: Giresun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Giresun Gezilecek Yerler

Sivil Mimari
Bölgeye ulaşım sorunu bulunmamaktadır.
Eren Mahallesi Piraziz/ Giresun

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2813    Eklenme Tarihi : 23 Ağustos 2021 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 24 Kasım 2022 Perşembe