­ TEKKE KÖYÜ KÖPRÜSÜ | Kültür Portalı

Tekke Köyü Köprüsü - Giresun

Giresun il merkezine 10 kilometre uzaklıktaki Tekke Köyü'nde yer almaktadır. Dereli yolunun solunda küçük bir dere üzerinde kuzeydoğu -güneybatı istikametinde konumlanan köprünün yapım tarihi ve yaptıranı hakkında bilgi veren bir kitabesi veya dönem kaynağı mevcut değildir. Ancak yöredeki benzerleri ile karşılaştırıldığında 19. yüzyılın ikinci yarısında inşa edildiği anlaşılmaktadır.  Malzeme bakımından kemer açıklığında ince yonu andezit; ayaklarda, tempan ve kanat duvarlarında moloz taş kullanılmıştır.

Köprü, yuvarlak kemerli ve tek gözlüdür. Geniş tutulmuş basık kemer gözünün iki ayağı da dere yatağı içine yerleştirilmiştir. Kemer taşlarının boyutları birbirine yakın olup dikdörtgen şekillidir. Kemerin üzeri hafif dışa taşıntılı daha dar ele alınmış bir hafifletme kemeriyle çevrilmiştir. Kemerin kilit taşı tabliye seviyesine uzanmaktadır. Tabliye kısmı, kemer kilit seviyesinden iki yana eğimli olup taş ve toprak döşelidir. Köprünün döşeme uzunluğu 12.20 metredir. Korkulukları tamamen yıkılmış olan köprü günümüzde ancak yaya trafiğine imkan vermektedir.

Kaynak: Giresun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Giresun Gezilecek Yerler

Köprü
Doğa-Kültür Turizmi
Bölgeye ulaşım sorunu bulunmamaktadır
Tekke Köyü Dereli yolu / Giresun

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1871    Eklenme Tarihi : 24 Ağustos 2021 Salı    Güncellenme Tarihi : 08 Eylül 2021 Çarşamba